Випускний для офіцерів відбувся в харківській академії Нацгвардії — як це було (ВІДЕО)

Выпуск офицеров Национальной гвардии Украины. Фото: kanaldom.tv

У харківській Національній академії Національної гвардії України (НГУ) видали дипломи майже трьом сотням військовослужбовців. Крім основної програми вони пройшли тренінги з військовими з Канади. Після випуску всі офіцери відправляться служити до військових частин української армії, повідомляє "Дом".

Так, цьогоріч в академії НГУ випустилися 268 лейтенантів і 30 офіцерів оперативно-тактичного рівня. 13 випускників отримали медаль за відмінне закінчення військового вузу України.

Євген Проценко — один з 13 відмінників. Він приїхав вчитися з Кривого Рогу. Продовжити військову династію йому порадив дідусь-полковник. Євген вибрав гуманітарний факультет і став військовим перекладачем. Каже, вчитися було непросто.

Всі випускники вже давно вакциновані від COVID-19. На заході вони були в парадній формі, при погонах, і, вперше за час пандемії, без медичних масок. На плацу вже колишні курсанти попрощалися з прапором Академії і принесли своєрідну клятву народові України:

"Життя — Україні! Гордість — військам! Прапору — слава! Вдячність — батькам!".

Це перший випуск нацгвардійців, яких готували не тільки українські викладачі, а й Збройних сил Канади. Тренінги для курсантів проводили військовослужбовці місії UNIFIER.

"Великою частиною нашої місії є робота над підвищенням рівня виживання військовослужбовців України. Тобто це підготовка інженерів, медична підготовка. Це і є фундамент для досягнення взаємодії з НАТО. І саме для цього на постійній основі тут працюють двоє наших військовослужбовців", — повідомила командирка операції UNIFIER Мелані Лейк.

Дипломи випускникам академії вручав командувач НГУ Микола Балан.

"Ми розуміємо, що до НАТО не вступають армії, а вступають країни. Держави. Зокрема Національна гвардія України 2020 року перейшла на нову оргштатну структуру, яка наближена до країн-членів НАТО. 2021 року у нас територіальне командування, яких є 5 в Україні також переходять і уже ухвалено рішення, підписано штат — переходять на нову структуру. Ми до цього ідемо і сподіваємося, що будемо мати досить позитивний результат", — заявив він.

До виконання своїх посадових обов'язків в різних військових частинах України нацгвардійці приступлять за 30 днів. Від дня випуску на них чекає перша офіцерська відпустка.

Зазначимо, що наразі в Академії постійно перебувають канадські військові. Вони проводять навчання з тактики, лідерства, мовної підготовки та тренінги гендерної тематики. За останні роки відбулось значне розширення співпраці. Як доказ тому, курсанти Академії вже другий рік навчаються за новою програмою підготовки з тактики, яка створена спільно із представниками США та Канади. Попереду перспективні плани на модернізацію інших навчальних програм.

Читайте також: ЗСУ стали сильнішими в 572 рази: випускників Національної академії сухопутних військ привітав Зеленський (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше у Національному університеті оборони України ім. І. Черняховського відбулися урочистості з нагоди 30 випуску слухачів оперативно-тактичного та оперативно-стратегічного рівнів підготовки. Збройні сили України поповнили 730 нових представників усіх родів військ. Привітав випускників і президент Володимир Зеленський.

Прямий ефір