Меморіал загиблим від COVID-19 українським медикам відкрили у Києві (ФОТО)

Мемориал погибшим от COVID-19 украинским медикам. Фото: Facebook / Михаил Радуцкий

Меморіал медичним працівникам, які загинули в Україні під час пандемії COVID-19, рятуючи життя пацієнтів із коронавірусом, відкрили на території Київської міської клінічної лікарні №4. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат Михайло Радуцький на своїй сторінці у Facebook, інформує "Дом".

За його даними, за більш ніж рік від COVID-19 загинуло майже 900 українських медичних працівників.

"Нам вдалося дізнатись імена принаймні частини з них. Наші загиблі герої заслуговують на шану та вічну пам’ять. Ми повинні назавжди запам’ятати їхні імена. Ідея меморіалу в тому, що на стіні пам’яті час від часу можуть з’являтись нові імена медиків-героїв. Але мені б дуже хотілось, щоб нам більше не довелось викарбовувати тут нові прізвища", — написав він.

Меморіал включає символічну скульптуру "Свічка життя" та меморіальну стіну пам'яті "Матове скло". На стіні нанесено прізвища 170 загиблих медичних працівників з усієї України.

Радуцький зазначив, що територія клінічної лікарні обрана для встановлення пам’ятника не випадково. Саме там на початку 2020 року надали допомогу першим пацієнтам з коронавірусною хворобою.

Над інсталяцією працювала група авторів, зокрема, представники громадської організації "Київ. Стратегія 2025" та київський скульптор Євген Ніколайчук.

Створення меморіалу профінансовано за рахунок благодійної допомоги понад 60 народних депутатів та меценатів.

Читайте також: "Біжу за здоров'ям": акцію до Дня медика провели в Києві (ФОТО)

Як повідомлялося раніше, в Україні медикам піднімуть зарплати. Відповідний указ 18 червня підписав президент Володимир Зеленський. Також цьогоріч в Україні стартує глобальний проєкт оновлення медустанов. Як розповів президент, це буде новий формат лікарень за найкращими світовими стандартами і в кожному населеному пункті. Також продовжиться реконструкція лікувальних установ за програмою "Велике будівництво".

Прямий ефір