Кремль не пускає Україну до НАТО, — Заліщук

Прапори України та НАТО. Фото: chasdiy.org

Росія активно перешкоджає членству України в НАТО. Про це у програмі "На самом деле: Украина" телеканалу "Дом" заявила екс-голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету ВР у закордонних справах Світлана Заліщук.

За її словами, Україна має право наполягати на членстві в НАТО, оскільки знаходиться "в авангарді протистояння російській агресії".

"Ми стоїмо на захисті східного флангу НАТО — якщо хочете, в авангарді протистояння російській агресії: гібридній і військовій. І дуже важливо, щоб світ розумів теж, що йдеться не просто про реформи, які повинна реалізувати Україна", — акцентувала Заліщук.

Вона доповнила, що сьогодні Україна готова до отримання Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО, і слово тепер за міжнародними партнерами.

"Україна сьогодні знаходиться разом зі своїми світовими партнерами в одній коаліції. Ми боремося за спільні цінності, принципи, правила життя. Безумовно, Україна повинна зробити свою "домашню роботу", але м'яч — на полі наших міжнародних партнерів. Сьогодні Україна абсолютно готова до отримання ПДЧ", — підкреслила Заліщук.

Тим часом, на її думку, Кремль, використовуючи політичний і фінансовий вплив у світі, перешкоджає вступу України до НАТО.

"Є кілька країн, які, з одного боку, бояться реакції Росії та Путіна, з іншого боку — намагаються дружити з Путіним і Росією, з третього боку — дуже багато російських грошей, які "працюють" у Європі дуже ефективно. Мільйони доларів вкладаються, щоб Україна не отримала ПДЧ. Є цілий набір чинників, які не дають можливості нашим міжнародним партнерам прийняти це рішення", — переконана Заліщук.

Заліщук нагадала, що Україна та Грузія мали шанс отримати ПДЧ ще у 2008 році, але Франція та Німеччина заблокували цей крок.

"У 2008 році, коли Україна та Грузія практично отримали ПДЧ, саме Париж і Берлін заблокували це рішення в НАТО. А оскільки рішення приймаються консенсусом, то навіть одне "ні" не дозволило нам отримати цю програму. І тоді один з аргументів був пов'язаний з тим, що, якщо Україна та Грузія отримають ПДЧ, то, швидше за все, Росія буде роздратована, й піде на певну ескалацію", — деталізувала Заліщук.

Вона акцентувала, що сьогодні Україна нагадує про те, що побоювання розгнівати Кремль вже не актуальні, оскільки Росія причетна до бойових дій і окупації територій як в Україні, так і в Грузії.

"Але після 2008 року почалися дві повномасштабних війни в центрі Європи, спочатку в Грузії, де була анексована територія, а потім в Україні, де був анексований Крим і окупований Донбас. І цей аргумент, на жаль, не спрацював. І сьогодні ми нагадуємо Парижу про те, що ескалація вже сталася", — резюмувала Заліщук.

Повна версія інтерв'ю: "Жовта картка" Путіну: про перспективи членства України в НАТО говоримо зі Світланою Заліщук

Нагадаємо, саміт НАТО в Брюсселі 14 червня завершився підписанням підсумкового комюніке — з пунктом про підтвердження надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) в Альянсі.

Прямий ефір