Імовірність отримання Україною траншу від МВФ спрогнозував економіст

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

Щоб оживити динаміку переговорів з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про виділення Україні чергового траншу, країна повинна активізувати процес реалізації реформ. Таку думку у програмі "На самом деле: Украина" телеканалу "Дом" висловив очільник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

"Місія МВФ востаннє працювала в Києві у травні, якщо не помиляюся. І на цьому прямий контакт припинився. Проте й Національний банк, і представники уряду дуже активно комунікують з МВФ. Мені здається, сьогодні "м'яч" на боці України" , — підкреслив Бураковський.

Для виділення нових кредитів Міжнародний валютний фонд повинен бути впевнений у зацікавленості України в реформуванні законодавства та реальній боротьбі з корупцією.

"Щоб сюди приїхала місія, в країні повинні відбутися реальні зрушення. Говорилося про прийняття низки законів. Поки цього руху в законодавчому полі ми не спостерігатимемо, поки МВФ не буде впевнений у реальних змінах, — думаю, що будуть лише технічні контакти, а переговорів про виділення Україні грошей не буде", — деталізував він.

Бураковський вважає, що вимоги, які висуває МВФ щодо України, справедливі.

"Для фонду принципово важлива боротьба з корупцією. Без такої боротьби українська економіка втрачає гроші... Наступний момент — це питання, пов'язані з українською економічною монетарною політикою. Це питання, пов'язані і з незалежністю українського національного банку, із взаємодією структур, що визначають економічну політику в Україні. Тому ми не можемо говорити, що вимоги МВФ виходять за межі розумного", — переконаний експерт.

Тим часом, він вважає, що у 2021 році не варто очікувати отримання траншу від МВФ, оскільки спочатку потрібно вирішити низку проблем, що накопичилися в Україні.

"Мені здається, що цього року ми навряд чи отримаємо наступний транш МВФ. У нас накопичилася велика кількість проблем. І я не виключаю, що, коли ми обговорюватимемо питання про співпрацю з МВФ, ми можемо прийти, як це вже часто траплялося, до обговорення нової програми співпраці з фондом, де будуть змінені й умови отримання траншу, й терміни отримання грошей, і суми, на які ми сьогодні сподіваємося", — резюмував Бураковський.

Повна версія інтерв'ю: "М'яч" на боці України: про новий транш МВФ говоримо з економістом Ігорем Бураковським

Прямий ефір