Новий графік роботи центрів COVID-вакцинації: як проводять імунізацію (ФОТО, ВІДЕО)

Центр массовой COVID-вакцинации. Фото: kanaldom.tv

Через свята, які припадають на ці вихідні, в столиці та інших містах України МОЗ змінило графік роботи центрів масової вакцинації від коронавірусу. Кореспондент телеканалу "Дом" побував в столичному Міжнародному виставковому центрі, і випробував на собі всі етапи процедури імунізації.

За словами Валерія Бакуса, черга з охочих зробити щеплення о 10:00 вже налічувала кілька сотень людей. Кияни приходили по одному, з колегами або всією родиною. До вакцинації готові всі.

Вакцинація. Фото: kanaldom.tv

"Є антивакцинатори, які вважають, що світ без вакцин був би дуже хорошим. Однак у нас є два роки світу без однієї вакцини", — зазначила одна з присутніх у черзі.

Приходять і ті, хто вже перехворів і не бажає проходити через це повторно. І ті, хто прийшов уже на другу дозу, і ті, для кого вона буде першою.

 "Це важко, це дає ускладнення, особливо — для людей більш старшого віку. Мама моя, наприклад, після хвороби не відчуває досі смаків і запахів, хоча пройшло вже близько року. Тому вони сказали, що не хочуть наражати себе вдруге на небезпеку, тому краще вакцинуватися", — поділилася киянка Дарина.

Подовгу в черзі люди не затримуються. У центр пускають одразу по 10-15 людей кожні п'ять хвилин. Задіяні всі бригади, медики без роботи не сидять. Перенесення дат вакцинації на потік людей не вплинуло.

Вакцинація. Фото: kanaldom.tv

"Коли ми відкривали запис минулого тижня — це було близько двох тисяч слотів, вони були всі дуже швидко заповнені. Коли отримали інформацію від департаменту охорони здоров'я про те, що за рішенням цього органу вакцинація буде перенесена, ми дуже швидко всім написали смс, подзвонили, всіх пацієнтів поінформували про перенесення. Після цього відкрилися нові слоти для запису", — розповів Андрій Сліпуха, керівник проєктів медичної інформаційної системи helsi.

Киян вакцинують 24 бригади медиків, за робочу зміну роблять в середньому від 2 до 2,5 тис. щеплень.

Щоб вакцинуватися, всім необхідно пройти кілька етапів. Перший — заповнення анкетних даних. Ім'я, прізвище, дата народження, адреса — вносяться до журналу. Наступний етап: медики перевіряють самопочуття тих, хто прийшов робити щеплення і проводять інструктаж. Після щеплення всім рекомендують посидіти 20 хвилин і дають пам'ятку, в якій вказана дата наступної вакцинації.

Лікарі нагадують: можливе підвищення температури, симптоми ГРВІ. Це цілком нормально після вакцинації.

Найближчими вихідними в Україні продовжать роботу десятки центрів масової вакцинації. Точний розклад їх роботи дивіться за посиланням: https://bit.ly/vac_points. Також дізнатися, де і коли зробити щеплення, можна за телефоном "гарячої" лінії: 0-800-60-20-19.

Читайте також: "Не хотіла, а за мене вирішили" — жителів Москви примусово вакцинують від COVID-19 (ВІДЕО)

Нагадаємо, 67 101 людина отримала щеплення від COVID-19 за минулу добу, 18 червня.

Прямий ефір