"Працюй вільно": пілотний проєкт для допомоги людям з інвалідністю запустили в Україні (ВІДЕО)

Иллюстративное фото: news.dtkt.ua

За даними Міністерства соціальної політики, сьогодні в Україні близько 2,5 млн людей — з інвалідністю та більше половини з них — працездатного віку. Однак працевлаштований — лише кожен третій. Розв'язати проблему працевлаштування покликаний пілотний проєкт "Працюй вільно", який вже стартував в Україні, інформує "Дом".

Комплексна допомога у працевлаштуванні, навчання й інтерактивна мапа доступності закладів та організацій для людей з інвалідністю — три основні складові соціального проєкту.

Катерина стажується в Міністерстві соціальної політики, в юридичному відділі. У дівчини проблеми зі слухом. Розповідає, через свою інвалідність не могла знайти гідну роботу

"Дійсно, важко знайти роботу за фахом і чомусь в нашому суспільстві вважається, якщо у людини є інвалідність, то вона не впорається з об'ємом роботи, як звичайна людина, але це неправильно", — говорить вона.

В Україні простежується невтішна тенденція — працевлаштування людей з інвалідністю лише на папері. Тому пілотний проєкт "Працюй вільно" має допомогти людям з інвалідністю реалізувати своє конституційне право — працювати.

"Ми всі повинні комплексно, я наголошую, комплексно розв'язувати проблему працевлаштування людей з інвалідністю, і я тут бачу чотири основні блоки. Це законодавство змінювати, ми маємо комунікувати з роботодавцями, змінювати підходи в якості освіти, підвищенні кваліфікації та робити доступною інфраструктуру ", — наголосила Марина Лазебна, міністр соціальної політики.

В межах проєкту планують і допомагати людям з інвалідністю в пошуку роботи, і надавати допомогу роботодавцям. Наприклад, оплачувати контракти з навчання або ж виплачувати компенсацію із заробітної плати чи сплати податків протягом двох років.

Крім того, в межах ініціативи діє ще одна програма — "Рука допомоги" для людей з інвалідністю, які хочуть відкрити власний бізнес.

Також незабаром запрацює комунікаційний портал "Вільно".

 "Як правильно комунікувати, як проходити співбесіду, як вводити в колектив, щоб люди відчували себе повною частиною колективу, — всі ці завдання вирішили реалізувати на порталі. Портал реалізує і співбесіду, і допоможе зібрати дані, і зорієнтувати здобувача, а також надасть допомогу в проходженні співбесіди", — пояснив Антон Гулідін, секретар ГО "Громадський рух "Соціальна єдність".

На думку експертів, позитивні результати проєкту будуть помітні вже через кілька років.

Читайте також: SEW Ukraine: як допомагають працевлаштуватися переселенцям на Харківщині (ВІДЕО)

Нагадаємо, в одному з багатоповерхових будинків Вінниці встановили зовнішній персональний ліфт із квартири на вулицю. Також у місті замість пандусів почали облаштовувати спеціальні підйомники.

Прямий ефір