Пішохідні бульвари та унікальне освітлення — комфортним для життя роблять Дніпро (ВІДЕО)

Днипро. Фото: dp.informator.ua

Відразу кілька нових пішохідних бульварів за останні пару років з'явилися у Дніпрі. Так у великому місті створюють комфортні простори для сучасного життя, повідомляє телеканал "Дом".

Студентки Дніпропетровського державного театрально-художнього коледжу роблять етюдні замальовки скверу, який найближчим часом зміниться до невпізнання.

"Якщо зміниться — ми зможемо робити якісь нові замальовки, вони будуть відрізнятися від цих. Напевно, і правда — це важливо історично", — повідомила "Дому" студентка Франческа Ярджінова.

Про те, як раніше виглядала вул. Яворницького — нагадувати можуть лише фотографії. Вузькі тротуари та широку дорогу з інтенсивним рухом автомобілів замінив пішохідний бульвар. Тамара Корнієнко та Наталія Осипенко до Дніпра приїхали з Покрова у відрядження. Кажуть, нові пішохідні простори відразу вразили.

"Гуляємо містом, дивимося — які зміни. І нам дуже подобається це", — ділиться Корнієнко.

Осипенко зазначає, що на кожному кроці — класна фотозона.

"Хочеться і тут, і тут сфотографуватися. На кожному кроці", — розповідає вона.

Ще до початку реконструкції проєкт вулиці Яворницького став учасником Всеукраїнського конкурсу урбаністики. Реалізували його менш ніж за рік. Тепер це — одне з улюблених місць відпочинку місцевих жителів і гостей міста.

"Вулиця, в принципі, працює, як і планувалося. Вона завжди заповнена. Я сам люблю прийти сюди подивитися — як воно працює. Дуже цікаво спостерігати", — говорить архітектор проєкту Вадим Мілостюк.

Бульвар Короленка до недавнього часу теж був проїзним. Тепер його перетворили на артоб'єкт. На піксельній стіні всі охочі можуть створити будь-який візерунок. А на спеціальному медіаекрані малюнки світлом — виходять завдяки реакції на рухи людини.

Найбільше місто перетворюється ввечері, коли на пішохідних бульварах запалюються десятки вогнів. Бульвар торік зайняв перше місце в категорії "Пейзажне освітлення" на одному з головних світових конкурсів світлового дизайну. Воно унікальне — змінюється в залежності від пори року й святкових днів.

"Це ж ми придумували під цей проєкт, тому це було ризиковано. І такий софт ми робили вперше. І проєкція — вона перехресна, щоб тіней від людей не виникало, коли вони навіть близько підходять", — розповів директор світлотехнічної компанії Микола Каблука.

Пішохідні кільця — за таким принципом останнім часом розвивають місто. Для того, щоб воно стало більш зручним для прогулянок.

"Враховується абсолютно все. І проїзд для маломобільних груп населення, і система поливу, і зручність, і зовнішній вигляд", — розповів телеканалу "Дом" заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко.

Ідея архітекторів: зберігаючи історію міста, створити комфортний сучасний дизайн вулиць, парків і скверів — для зручності у повсякденному житті городян.

Читайте також: Вінниця — для велосипедистів: як городяни та чиновники пересіли на двоколісний транспорт (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Соледар Донецької області повернувся державний артфонд "Ізоляція". У місті реалізовуватимуть артпроєкти, представлятимуть творчість українських художників, музикантів і кінорежисерів.

Прямий ефір