"Випікаємо для України": український кулінарний стартап об'єднав небайдужих з усього світу

Пекарня організації Bake for Ukraine. Скриншот: kanaldim.tv

З метою підтримки України та популяризації її кулінарних традицій українці за кордоном об'єдналися навколо ініціативи "Випікаємо для України". У цій благодійній акції беруть участь як великі, так і маленькі приватні пекарні в Німеччині, Словаччині, США та Канаді, які випікають традиційну українську паляницю. Завдяки цій ініціативі наш хліб підкорює серця людей у всьому світі, розповідається у сюжеті "Ранку Вдома". 

На початку повномасштабної війни Марія з Ольгою у Німеччині, а Микола у Словаччині стали випікати традиційний український хліб. Спочатку на базі невеличких пекарень, згодом до ініціативи приєдналося більше охочих. 

"У Берліні нас підтримало дуже багато пекарень. На День Незалежності понад 100 пекарень в Америці, Канаді та Європі робили збір коштів, щоб допомогти нашій місії", — розповів співзасновник благодійної організації Bake for Ukraine Микола Неврев.

Зараз можна сказати, що "Випікаємо для України" — це вже велика міжнародна благодійна ініціатива, адже коштом від продажу українського хліба у різних містах світу організатори підтримують невеликі пекарні в Україні. 

"Ми фінансово підтримуємо пекарні в Києві, Бучі, Харкові, Одесі і Миколаєві. Допомагаємо з обладнанням, якщо щось сталося. А за цей час сталося дуже багато неприємних речей. Наприклад, у пекарню, яку ми підтримуємо в Херсоні, влучила ракета", — поділивс Микола.

Випікають хліб не випадково, адже це не просто борошно, вода та сіль. Це наш український культурний код, переконані організатори. 

"Однією з наших місій є саме культура хліба, тому що для українців хліб — це номер один, це те, чим жили наші предки і те, чим живемо ми зараз. Це те, що нас об'єднує. Культура хліба в Україні неймовірно велика і унікальна", — пояснила менеджерка проєктів благодійної організації Bake for Ukraine Олександра Філіпович.

Організація має спеціальні рецепти автентичного стародавнього хліба. Саме за ними печуть всі, хто доєдналися до ініціативи. Хліб "Паляниця", "Дарницький", "Маковий завиванець" чи "Святкову паску" виробляють пекарі ініціативи. Основна позиція — паляниця.

До ініціативи приєднується дедалі більше людей, адже український хліб люблять не тільки в Європі, а й за океаном. 

"Багато пекарень, які спробували хоча б раз випекти паляницю, отримували дуже позитивні відгуки від своїх клієнтів. Нам дуже приємно", — додав Микола.

Облаштували і мобільну пекарню. Зараз вона перебуває на півдні України. Це невеликий контейнер, який за добу може випекти 2000 буханок хліба. Організатори придбали ще дві мобільні пекарні і зараз, продаючи український хліб, збирають кошти на їхній ремонт. 

Долучитися до ініціативи та допомогти українським пекарям може будь-хто. На офіційній сторінці проєкту є контакти.

Читайте також: Як правильно збирати гриби та кому не можна їх їсти — поради МОЗ

Прямий ефір