Як запобігти серцевим хворобам і розпізнати ознаки небезпечного стану — поради медиків

Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті в Україні та всьому світі. Знання про причини, прояви та способи профілактики небезпечних для здоров’я і життя станів допоможуть запобігти їхньому виникненню, з посиланням на Центр громадського здоров'я передає "Дім".

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) — група захворювань серця та кровоносних судин. До цієї категорії відносять:

  • ішемічну хворобу серця (стенокардію та інфаркт міокарда);
  • артеріальну гіпертензію;
  • ураження судин головного мозку (інсульт);
  • ревматичну хворобу серця та інші патології.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я , 4 з 5 смертей від ССЗ спричинені інфарктом та інсультом.

Ішемічна хвороба серця — захворювання, за якого коронарні артерії, що постачають кров до серцевого м'яза, звужуються чи блокуються. Цю особливість викликає накопичення холестерину та інших ліпідів (зокрема жирів), тобто утворення атеросклеротичних бляшок. Це зменшує постачання крові до серця, що може призвести до болю в грудях (стенокардія), задишки або серцевого нападу. Гострим проявом IXC є інфаркт міокарда.

  • Причини: утворення атеросклеротичних бляшок унаслідок відкладання холестерину та інших речовин на стінках артерій (атеросклероз).
  • Фактори ризику: куріння, надмірна маса тіла, діабет, сидячий спосіб життя. Генетична схильність теж відіграє роль. 
  • Симптоми: утруднене дихання, відчуття нестачі повітря, слабкість, холодний піт, біль у грудях, який може віддавати у плече, руку, шию тощо, легке запаморочення. Зазвичай симптоми розвиваються поступово й непомітно. Іноді вони виникають лише під час сильних навантажень. 

Артеріальна гіпертензія або гіпертонія виникає, коли сила, з якою кров тисне на стінки артерій, тривалий час перевищує норму, що призводить до пошкодження судин та збільшення навантаження на серце. 

  • Причини: неправильне харчування, надмірна маса тіла, вживання тютюну та алкоголю, стрес. 
  • Симптоми: підвищений рівень артеріального тиску (вище 140/90 мм рт.ст.), головний біль, запаморочення, біль у грудях, задишка, періодичний шум у вухах.

Аритмія — порушення ритму серцебиття, зокрема занадто швидке, повільне або нерівномірне. Хвороба може бути вродженою, набутою та фізіологічною (як, наприклад, у спортсменів, які мають підвищене фізичне навантаження). Аритмії можуть підвищувати ризик інсульту або серцевої недостатності.

Найпоширенішими типами хвороби є фібриляція передсердь і шлуночкова (важкий порушений ритм), брадикардія (повільне серцебиття) та тахікардія (швидке серцебиття).

  • Причини: високий артеріальний тиск, ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, надмірне споживання кофеїну чи алкоголю, надмірна маса тіла.
  • Симптоми: залежно від типу аритмії можуть включати порушення ритму серцебиття (занадто повільне, зашвидке тощо), запаморочення, біль у грудях, задишку та непритомність.

Серцева недостатність — патологічний стан, який викликають пізні серцево-судинні захворювання, внаслідок яких серце не здатне перекачувати достатньо добре кров, щоб забезпечити організм необхідною кількістю кисню та поживних речовин.

  • Симптоми: задишка, порушення серцевого ритму, сухий кашель, зниження працездатності, проблеми зі сном.

Інсульт хоча і вражає мозок, а не серце, але відноситься до  серцево-судинних захворювань, оскільки виникає через проблеми з кровопостачанням (зазвичай через блокування або розрив кровоносної судини головного мозку). Інсульти класифікуються на два типи: 

  1. Ішемічний — спричинений згустком крові, що блокує постачання крові до мозку.
  2. Геморагічний — спричинений розривом судини та витоком крові в тканину мозку.
  • Причини: підвищений рівень артеріального тиску, фібриляція передсердь.
  • Фактори ризику: куріння, діабет, підвищений рівень холестерину. 
  • Симптоми: раптове оніміння або слабкість обличчя, рук або ніг, особливо на одній стороні тіла, сплутаність свідомості, проблеми з мовленням, труднощі з зором в одному чи обох очах, труднощі з ходьбою, запаморочення або втрата рівноваги.

За підозри інсульту важлива кожна хвилина — негайно викликайте бригаду екстреної медичної допомоги.

Як запобігти розвитку серцево-судинних захворювань

Варто намагатися дотримуватися здорового способу життя, зокрема не курити, уникати вживання алкоголю, слідкувати за масою тіла та активно рухатися. ВООЗ рекомендує виконувати фізичні вправи помірної інтенсивності щонайменше 150 хвилин щотижня (30-60 хвилин щодня).

Медики також радять дотримуватися здорового харчування, мати повноцінний сон, регулярно проходити медичні огляди, перевіряти рівень артеріального тиску та холестерину. За можливості варто запобігати інфекційним хворобам.

Що робити, якщо є підозри на серцево-судинне захворювання

У Центрі громадського здоров'я рекомендують негайно звернутися до лікаря або викликати швидку, якщо відчуваєте будь-який із симптомів ССЗ, особливо біль у грудях та задишку.

Вчасна діагностика може врятувати життя, оскільки багато серцево-судинних захворювань прогресують поступово, але мають серйозні наслідки при запущених стадіях.

Читайте також:

Прямий ефір