Європейський день боротьби з торгівлею людьми та заснування BBC — 18 жовтня в історії

Зустрічаємо п'ятницю, 18 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

18 жовтня, вже сім років поспіль у світі відзначають Міжнародний день жіночого щастя. Головна мета — привернути увагу до проблем жіночої депресії та способів її подолання, адже статистика дуже невтішна. Вважається, що жінки вдвічі частіше за чоловіків страждають від депресивних станів. 

"Довіра аудиторії — основа нашої роботи", — це редакційна цінність найбільшої та провідної телерадіокорпорації світу BBC. Вона була заснована 18 жовтня 1922 року в Лондоні. BBC здійснює радіо-, теле- та інтернет-мовлення багатьма мовами світу, а новини BBC дивляться майже 500 мільйонів людей. На замовлення медіакорпорації були зняті такі популярні серіали, як "Доктор Хто", "Лютер" та "Шерлок". 

Цього дня у 1945 році заснували Ужгородський національний університет. Він став першим вищим навчальним закладом на Закарпатті. Його першим ректором став Степан Добош. Навчальний процес для студентів-початківців, яких було 68, розпочався на чотирьох факультетах: історичному, філологічному, біологічному та медичному. 

18 жовтня 1955 року ввели в експлуатацію перший агрегат Каховської ГЕС, а через рік — останній. Безперебійне будівництво ГЕС тривало п'ять років. Задіяні були 12 000 фахівців. Для будівельників на місці села Ключового було засновано місто Нова Каховка. Каховська ГЕС мала велике значення, адже вона постачала електроенергію і питну воду на весь південний схід України. 2023 року російські війська підірвали гідроелектростанцію, що призвело до масштабного затоплення та техногенної катастрофи. Каховська ГЕС відновленню не підлягає. 

У юності він займався різними бойовими мистецтвами, тричі був чемпіоном світу, однак завершив спортивну кар'єру та вирішив стати актором. І йому це вдалося. 18 жовтня 1960 року народився голлівудський актор та режисер Жан-Клод Ван Дам

18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Торгівля людьми — одна з форм сучасного рабства і водночас глобальна проблема, яка торкнулася практично всіх країн не лише Європи, а й світу. За даними Мінсоцполітики, від початку 2024 року жертвами торгівців людьми стало понад 100 українців.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір