У Женеві відкрили першу українську школу: як вона працює та чи замінює обов'язкове навчання у швейцарській

Українська школа в Женеві. Фото: facebook.com/EcoleUkrainienneGeneve

Від початку великої війни понад 70 000 українців знайшли притулок у Швейцарії. Унікальною подією стало відкриття української школи в Женеві — вперше в історії міста. Заклад став символом надії та продовження освітнього процесу для дітей українців. Більше про те, як відбудовують українську освіту за кордоном, розповідається у сюжеті "Ранку Вдома". 

"Школа була створена в квітні 2022 року. Це є перша українська школа за весь час існування української діаспори в кантоні Женева. Місто Женева — це мультикультурне місто, де є представництва всіх країн світу. Це історичний і знаковий момент — те, що ми відкрили українську школу. Вона вже успішно функціонує три роки", — розповіла голова асоціації "Українки Швейцарії", координаторка української школи в Женеві Леся Ніколаєва. 

2022 року школа діяла на базі місцевої церкви, яка надавала своє приміщення безкоштовно. Згодом місто вирішило допомогти українцям і передало у користування приміщення для школи. 

"Ми підписали договір між нашою асоціацією зі сторони школи та департаментом кантону Женева, який відповідає за навчання. Цей контракт, по-перше, дав нам визнання української школи в швейцарській системі освіти. По-друге, можливість використовувати безкоштовно приміщення місцевих шкіл. Місцева економічна школа нам надала приміщення безкоштовно: вісім класів і спортзал", — додала Леся Ніколаєва.

Навчання в цій українській школі не замінює швейцарську. Основний акцент уроків — українознавчий компонент. Діти тут вивчають українську мову та літературу, українську культуру, математику, народні танці та предмет "Я досліджую світ". Навчання відбувається двічі на тиждень — у середу та суботу. 

У школі працюють 16 вчителів. Більшість — вимушені переселенці, які приїхали до Швейцарії після початку повномасштабного вторгнення росіян. Всі вчителі мають професійну фахову освіту і досвід — від 20 до 30 років педагогічного стажу в Україні. 

"Ми беремо програми, затверджені Міністерством освіти і науки України. Нещодавно ми також уклали угоду про співпрацю з Міжнародною українською школою, що дозволяє нашим учням отримувати паралельно свідоцтво про навчання в Україні. Тобто вони матимуть і місцевий сертифікат знань, і наш український документ про середню освіту", — пояснила вчителька української мови в українській школі в Женеві Олена Варенікова.

Український письменник Олесь Ільченко викладає у школі літературу XX-XXI століття. 

"Звісно, я орієнтуюсь на шкільну програму. Обираю постаті, які неможливо оминути: Леся Українка, Коцюбинський, Кобилянська і так далі. Додаю і надзвичайно цікаву літературу 1920-х і 1960-х років. Моє завдання — прищепити дітям українськість, щоб вони зберегли українську ідентичність, і навчити розуміти тексти", — поділився він. 

Школа також проводить підготовчі групи для дітей 3-4 років. Загалом школу відвідують майже 300 дітей. Тут вони співають українських пісень, танцюють народні танці, вивчають твори наших митців і вчаться любити Україну.

Читайте також: Про булінг у школі можна повідомити швидко та анонімно — алгоритм дій

Прямий ефір