Революція на граніті, найдовша поїздка на таксі та виробництво сталі — 17 жовтня в історії

Зустрічаємо четвер, 17 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

17 жовтня 1936-го, 88 років тому народився видатний український поет, драматург і громадський діяч Іван Драч. Свій перший вірш він написав у 15. Будучи студентом, не боявся критикувати владу, а згодом очолив першу антирадянську офіційну організацію "Народний рух" та був народним депутатом України. Пішов з життя Іван Федорович шість років тому, у 2018 -му, та його гостре слово і досі не втрачає своєї актуальності. "Коли людина не встане з колін, то вона недалеко зможе пройти", — казав український поет. 

17 жовтня 1113 року у Києві завершилось будівництво Михайлівського золотоверхого собору. Храм звів київський князь Святополк Ізаславич на честь перемоги над половцями і присвятив архангелу Михаїлу. В середині 1930-х років радянська влада наказала знести Михайлівський золотоверхий, а його безцінні пам'ятки — фрески та мозаїки — перевести до музеїв Москви і Санкт-Петербурга. Святиня була відбудована вже в незалежній Україні. 

Цього дня у 1660 році був підписаний Слободищенський трактат між поляками та Військом Запорозьким, якому передував розгром московитів у битвах під Чудновом та Слободищем. Угода підтверджувала Гадяцький договір 1658 року, який гарантував автономію українських земель у складі Речі Посполитої. Трактат відміняв невигідні для України Переяславські статті 1659 року, а козацтво відмовлялось від союзу з Москвою. Проте угода мала й недолік — розрив із Московським царством призвів до поділу Гетьманщини по Дніпру. 

17 жовтня 1855 року було запатентовано конверторний або бессамерівський спосіб виробництва сталі. Англієць Генрі Бессамер винайшов конвертор для переділу рідкого чавуну в сталь продуванням повітря без витрат пального. Технологія дозволяла виробляти сталь не тільки швидше, а й дешевше. До кінця XIX століття бессемерівським способом у світі виплавлялося понад 90% сталі. Її використовували для виготовлення конструкцій, машин та деталей до них. 

Цього дня 1990 року в Києві завершилася Революція на граніті. Тоді Верховна Рада частково задовольнила політичні вимоги студентів, які виступали за незалежну Україну — прийняла закон про проходження строкової військової служби українцями тільки на території республіки. Виконана була й вимога про непідписання союзного договору. Революція на граніті тривала 16 днів і стала першою успішною політичною акцією, з якої почалася історія незалежної України. 

30 років тому завершилася найдовша в історії поїздка на таксі. Два пасажири проїхали близько 35 000 кілометрів. Їхній маршрут Лондон-Кейптаун-Лондон пролягав країнами Східної Європи, Туреччиною, Близьким Сходом, Єгиптом, Західною Африкою до ПАР і назад через Східну Африку. Така подорож обійшлася чоловікам в 40 000 фунтів.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір