Серцево-легенева реанімація у немовлят, дітей та підлітків: інструкторка з першої допомоги показала, як можна врятувати людину

Серцево-легенева реанімація — це непрямий масаж серця постраждалої людини та штучна вентиляція легень. Якщо все виконувати правильно, це виграє час до приїзду кваліфікованого медичного персоналу та врятує життя дитині або немовляті, пояснила у "Ранку Вдома" інструкторка з першої допомоги Fast Наталія Бойко.

Серцево-легенева реанімація проводиться у будь-якої людини, що не подає ознак життя, має відсутне або порушене дихання.

"Завдання — підтримати стан людини до приїзду медиків. Коли стається зупинка серця, відбувається порушення кровообігу, і головний мозок не отримує достатньо кисню. Вже через 5-7 хвилин, починаються незворотні процеси. Ці 5-7 хвилин умовно можна назвати клінічною смертю, з якої можна повернути людину. Для цього ми робимо серцево-легеневу реанімацію — суміш компресій, натисків на грудну клітку, штучний масаж серця. Також ми можемо додатково збагачувати тіло постраждалого киснем за допомогою штучного дихання", — розповіла Наталія Бойко.

Компресії грудної клітки виштовхують кров із серця в систему кровообігу. Невелика пауза між ними завдяки від'ємному тиску дозволяє затягнути кров назад у серце. Ритмічні стискання грудної клітки створюють тиск всередині системи та відтворюють природній ритм серця. Але якщо пауза між натисками буде завеликою це призведе до того, що мозок та серце перестануть отримувати кисень, що може призвести до незворотних наслідків. 

Під час проведення серцево-легеневої реанімації у немовлят, дітей та підлітків є певні нюанси, зазначила інструкторка з першої допомоги. Виявити проблему у дитини можна за допомогою правила трьох В:

  • behavior — поведінка,
  • breathing — дихання,
  • body color — колір шкіри.

"Поведінка — якщо дитина, наприклад, не реагує на ваші дотики і слова, присутній тихий плач, неприємна тиша, відмінність від звичної поведінки. Дихання може бути неефективним — наприклад, дитина постійно видихає. Може бути нерівномірне дихання або його взагалі не можна побачити і почути. Колір шкіри — може бути синюшний відтінок або червоний навколо носогубного трикутника. Ці ознаки нам говорять про те, що, можливо, є проблема", — пояснила Наталія Бойко.

Перевірка дихання у дитини старше 1 року

  1. Упевніться, що ви, постраждалий та всі присутні в безпеці. 
  2. Запитайте дитину, чи вона в порядку. Спробуйте злегка потрясти за плече чи постукати.
  3. Якщо людина не реагує, переверніть її на спину. Закиньте голову постраждалого назад, поклавши долоню однієї руки на лоб та піднявши підборіддя вище носа кінчиками пальців іншої руки. Це дасть змогу випрямити трахею, яка може бути перетисненою, та припідняти язик.
  4. Протягом 10 секунд визначте наявність дихання. Кількість повних циклів подихів має становити 2 протягом 10 секунд. Якщо циклів взагалі немає або є один — дитині необхідна серцево-легенева реанімація.

"У дітей та підлітків зупинка серця найчастіше стається не через захворювання серця, як це буває у дорослих, а через перекриття дихальних шляхів. Тому перед тим, як переходити до компресій, коли ми точно зрозуміли, що дитина не дихає, ми робимо їй 5 рятувальних вдихів", — розповіла інструкторка.

Якщо дитина не дихає або присутнє нерегулярне дихання

  1. Обережно видаліть будь-які видимі сторонні тіла, які можуть спричиняти непрохідність дихальних шляхів.
  2. Зробіть перші 5 рятувальних вдихів.
  3. При виконанні рятувальних вдихів зверніть увагу на появу кашлю або рефлексів із задньої частини горла у відповідь на ваші дії. Наявність або відсутність цього типу реакції є частиною оцінки наявності ознак кровообігу.

Якщо дихання не відновилось, необхідно перейти до компресій глибиною на 1/3 дитячого тіла. Визначити це можна під тренування на манекені.

Рятувальні вдихи дитині:

  • рот у рот, якщо ви знаєте постраждалого та/або маєте з ним родинні зв'язки;
  • із захисним клапаном, що захищає рятівника від хвороб, що передаються повітряно-крапельним шляхом;
  • використовуючи спеціальні маски або мішки АМБУ.

Правильне виконання компресії грудної клітки дитини старше 1 року

  1. Натискайте на нижню 1/3 грудини однією своєю рукою. Натискання повинні бути достатніми, щоб опустити грудину на глибину 5 см. Після 15 натискань слід відхилити голову, затулити носа, підняти нижню щелепу і зробити 2 рятувальних вдихи.
  2. Продовжуйте компресію грудної клітки та рятувальні вдихи у співвідношенні 15:2 до приїзду медиків або до моменту, коли дитина почне дихати самостійно.

"Було б дуже добре, якби діти теж проходили такі навчання. Підлітки і діти середнього віку можуть проводити таку реанімацію своїм одноліткам. Їхніх сил буде достатньо. Єдине що, напевно, їм доведеться робит це не однією рукою, а обома", — зазначила інструкторка з першої допомоги. 

Перевірка дихання у немовлят (дитина до 1 року)

  1. Упевніться, що ви, постраждалий та всі присутні в безпеці. 
  2. Покладіть свою долоню на голову немовляті. Погладьте його по руці та попросіть прокинутись/отямитися.
  3. Якщо ознак притомності та дихання немає, переведіть голову в нейтральне положення і підніміть підборіддя. Не можна закидати голову назад. Необхідно, аби вуха були на одному рівні з тілом, а очі дивилися перпендикулярно угору.
  4. Протягом 10 секунд визначте наявність дихання. Кількість повних циклів подихів має становити 2 протягом 10 секунд. Якщо циклів взагалі немає або є один — немовляті необхідна серцево-легенева реанімація.

Немовля не дихає або присутнє нерегулярне дихання

  1.  Якщо ви бачите у ротовій порожнині сторонній предмет і можете вийняти його одним пальцем — обережно зробіть це одним рухом.
  2. Зробіть перші 5 рятувальних вдихів, обхоплюючи своїми губами одночасно рот і ніс немовляти.
  3. При виконанні рятувальних вдихів зверніть увагу на появу кашлю або рефлексів із задньої частини горла у відповідь на ваші дії. Наявність або відсутність цього типу реакції є частиною оцінки наявності ознак кровообігу.
  4. Якщо дихання не відновилось, необхідно перейти до компресій.

Компресії грудної клітки у немовлят (дитина до 1 року)

У разі виконання компресії грудної клітки у немовлят одним рятувальником, рекомендується масаж подушечками двох пальців. 

  1. Великі пальці, спрямовані у напрямку голови немовляти, розташуйте один на інший паралельно у нижній 1/3 грудини. Решта пальців обох долонь мають охоплювати грудну клітку, а кінчики — підтримувати спину немовляти. Слід натискати двома великими пальцями на нижню частину грудини, щоб опустити грудину на глибину 4 см.
  2. Після 15 натискань, вирівняйте положення голови немовляти та робіть 2 рятувальних вдихи.
  3. Продовжуйте компресію грудної клітки та рятувальні вдихи у співвідношенні 15:2 до приїзду медиків або до моменту, коли немовля почне дихати самостійно.

Читайте також: Перша допомога у разі вдавлення немовлят та утоплення — домедична допомога

Прямий ефір