Мрія стала реальністю: вперше в історії у відкритий космос вийшли космічні туристи місії SpaceX

Перші туристи у космосі. Скриншот: kanaldim.tv

Космічний туризм перестав бути мрією і став реальністю. Компанія Ілона Маска SpaceX успішно провела перший у світі вихід у відкритий космос для космічних туристів — раніше це могли робити лише професіонали. Вартість однієї такої мандрівки перевищує 100 мільйонів доларів. Як виглядає відпустка у безмежному космосі, розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

Компанія Ілона Маска SpaceX успішно здійснила перший в історії вихід у відкритий космос космічних туристів. До того це робили лише професійні астронавти з 12 країн світу. Капітаном місії став 41-річний мільярдер-авіатор Джаред Айзекман. Він вийшов з космічного корабля Dragon, коли той пролітав на висоті понад 700 км над Землею. У відкритому космосі Айзекман пробув 10 хвилин. 

"Уся операція тривала дві години. За задумом, ми просто спостерігали за процесом, нічого не будували і не ремонтували на Міжнародній космічній станції. Щойно отримували необхідні дані, одразу ж змінювали членів екіпажу та знову герметизували корабель", — розповів Айзекман.

Услід за ним це зробила й інженерка SpaceX Сара Гілліс. 

"SpaceX має великі амбіції — дістатися Марса і зробити життя багатопланетним. Для цього треба з чогось починати. Початковий крок цієї місії — тестування першої версії нового скафандра для виходів у відкритий космос. Ми зібрали багато даних і фактів, які допоможуть зробити майбутні виходи у відкритий космос або дизайн скафандрів ще кращими", — поділилась вона.

Нове покоління скафандрів суттєво вдосконалене: шоломи стали більшими і тепер оснащені відеокамерами та інформаційними дисплеями. До скафандрів додали теплоізоляцію і жорсткі елементи для підвищення рухливості при роботі під тиском. Офіційно SpaceX позиціонує розробку як частину підготовки до майбутньої колонізації Марса. 

Загалом в експедиції взяли участь чотири космічні туристи. Окрім Айзекмана та Гілліс, на орбіту полетіли колишній військовий Скотт Потіт і бортова медикиння Анна Менон. У відкритий космос Скотт та Анна не виходили. Їх завданням було вимірювати вплив мікрогравітації на роботу медикаментів і розвиток земних рослин. Місію профінансував Джаред Айзекман. За оцінкою експертів, сума космічної подорожі перевищила 100 мільйонів доларів. 

Для Айзекмана це вже другий політ до зірок. У вересні 2021 року він здійснив триденну подорож на орбіту на кораблі SpaceX. Нова місія продемонструвала революційні можливості для приватних космічних польотів і проклала шлях до майбутніх подорожей на Марс.

Читайте також: Знімки з космічного телескопа "Евклід" розкривають таємниці Всесвіту

Прямий ефір