Зруйнований на 80%, загинуло понад 300 тварин: як сьогодні працює харківський "Фельдман Екопарк" (ФОТО, ВІДЕО)

"Фельдман Екопарк". Фото: kanaldim.tv

"Фельдман Екопарк" і так був дуже популярний, але після початку повномасштабної війни про нього дізнався весь світ. До вторгнення РФ в Україну в зоопарку було понад 2000 тварин 200 видів, російські снаряди вбили понад 300 із них. На жаль, є загиблі й серед співробітників. Про це в проєкті "Міста" телеканалу "Дім" розповів директор ГО "Фельдман Екопарк" Костянтин Анісімов.

Екопарк розташований у передмісті Харкова, на окружній трасі — саме нею російські окупанти 2022 року проривалися до міста. 199 днів екопарк перебував під щоденними ворожими обстрілами.

"Парк зруйнований на 80%. Зруйнована майже вся інфраструктура, електропостачання, водопостачання", — повідомив Костянтин Анісімов.

Ворожими обстрілами було вбито шістьох співробітників і волонтерів, коли вони намагалися годувати та евакуювати тварин. Серед них — 15-річний Денис Селевін, який, будучи школярем, допомагав батькам евакуювати тварин і загинув 5 травня 2022 року. При вході в екопарк встановлено стенд пам'яті.

"Йшли дуже сильні бої, нас обстрілювали всіма можливими видами зброї. Загинуло десь понад 300 тварин. Власник екопарку Олександр Борисович [Фельдман] ухвалив дуже складне для нього рішення — про примусове усипляння всіх тварин. Тому що врятувати їх не було можливості. Він зробив відповідне відеозвернення. Через дві-три години вся Україна, і не тільки Україна, просто обірвали слухавки його і помічників, і сказали: ні в якому разі, ми вам допоможемо. До нас черги стояли, щоб вивезти тварин, яких вдалося врятувати. Керівники всіх зоопарків нашої країни відгукнулися на заклик про допомогу", — зазначив Анісімов.

Було врятовано 4 750 тварин і птахів, яких вдалося евакуювати в різні регіони України. Екопарку надали допомогу 34 країни.

Зараз екопарк потроху відновлюється. Уже повернуто близько 30% тварин. Повернувся в екопарк і його зірка — орангутан Кузя. Для відвідувачів зоопарк відкрився 1 вересня 2023 року.

Повна версія програми: Метро-школа, "Барабашово" та екопарк: як живе незламний Харьків — проєкт "Міста" з Анатолієм Анатолічем

Прямий ефір