Мешканці Одеси рятуються від обстрілів у катакомбах — який вигляд мають такі укриття

Укриття в одеських катакомбах. Фото: kanaldim.tv

Мешканці Одеси, окрім традиційних паркінгів, підвалів, укриттів рятуються від російських обстрілів — у катакомбах, якими порита велика частина міста. У межах міста вхід у катакомби мають вигляд, як у звичайний льох. У проєкті "Міста" телеканалу "Дім" ведучий Анатолій Анатоліч разом із фронтменом команди "Одеські манси" Сергієм Середою проінспектував штольню на Молдаванці.

Основна частина одеських катакомб — колишні каменоломні, в яких з першої половини XIX століття добували камінь-черепашник (ракушняк) для будівництва міста. Протяжність підземних ходів — понад 2500 кілометрів, глибина інколи сягає до 100 метрів (для порівняння: висота сучасної дев'ятиповерхівки становить 27-36 метрів). Температура повітря протягом року в підземеллі зберігається на рівні +14 градусів.

Глибина підземного ходу, який починається в одеському районі Молдованка, орієнтовно 25 метрів.

Місцеві жителі облаштували штольню табуретами, лежанками і навіть провели інтернет. Прикметна деталь — всюди висять будівельні каски, які захистять від дрібних обвалів тунелю.

"Довжина цього проходу — близько 16 кілометрів. Умовно кажучи, ти на Молдаванці зайшов, а вийшов — на Привозі. За часів Другої світової війни партизанський рух в Одесі був такий сильний саме завдяки катакомбам, партизанів просто неможливо було знайти, а вони могли з'явитися де завгодно в місті", — зазначив Сергій Середа.

І ось у цих катакомбах одесити колись боролися з нацистською навалою, а зараз рятуються вже від російської.

Повна версія програми: Укриття в катакомбах і на пляжах, допомога ППО і театр "Маски": як змінилася Одеса під час війни — проєкт "Міста" з Анатолієм Анатолічем

Прямий ефір