Фільм "Порцелянова війна" номінували на премію американських кінокритиків

Кадр із фільму "Порцелянова війна"

Документальний фільм "Порцелянова війна" режисерів Слави Леонтьєва та Брендана Белломо про війну РФ проти України отримав дві номінації на Critics' Choice Documentary Awards, йдеться на сайті премії, повідомляє "Дім".

Премія Critics' Choice Documentary Awards — це нагорода, яку присуджує асоціація Critics Choice, для відзначення найкращих досягнень у сфері документального кіно та телебачення. Премію було засновано у 2016 році.

Фільм "Порцелянова війна" представлений у двох категоріях: "Найкращий новий режисер документального кіно" та "Найкращий політичний фільм". Оголошення переможців відбудеться 10 листопада.

"Порцелянова війна" розповідає глядачам про трьох українців, митців порцелянової анімалістики — Славу Леонтьєва (виступив також у ролі режисера), його дружину Аню Стасенко й Андрія Стефанова. Вони залишаються у Харкові, який зазнає російських ударів з першого дня вторгнення, і продовжують творити під час війни: створюють порцелянові фігурки та прикрашають ними зруйновані обстрілами будинки. Стрічку створювали у копродукції США, України та Австралії.

На початку 2024 року американський і український режисери вже здобули гран-прі на кінофестивалі Санденс. "Порцелянова війна" отримала відзнаку в категорії "Приз журі: Американський документальний фільм".

Серед номінантів Critics' Choice Documentary Awards 2024 року є ще одна стрічка про Україну — короткий метр Once Upon a Time in Ukraine. Над його виробництвом працювали компанії Earle Mack Productions, Storyville Films та Goldcrest Films.

Читайте також: На кінофестивалі в Люксембурзі покажуть 6 українських фільмів

Прямий ефір