День захисників і захисниць України, поява маршу Мендельсона та прем'єра "Кримінального чтива" — 14 жовтня в історії

Зустрічаємо понеділок, 14 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

14 жовтня 2024 року минає 181 рік відтоді, як вперше прозвучав символ початку подружнього життя — марш Мендельсона. Німецький композитор Фелікс Мендельсон створив свій музичний шедевр, коли йому було лише 17 років. Насправді цей марш був написаний не для справжнього весілля, а для вистави. Вперше його почули на прем'єрі "Сну літньої ночі" за п'єсою Вільяма Шекспіра у німецькому місті Потсдам. Справжню популярність весільний марш здобув лише через 15 років після театральної прем'єри, бо саме він пролунав на весіллі британської принцеси Вікторії та пруського принца Фрідріха. В Україні Марш Мендельсона почали вмикати під час весіль лише у 1959 році, адже саме тоді масово відкривалися Палаци одруження і з'явилась необхідність у створенні відповідної урочистої атмосфери. 

14 жовтня 1851 року в Лондоні відкрилося Міжнародне інформаційне агентство Reuters. Спочатку це було невеличке телеграфне бюро, яке заснував 35-річний журналіст Пол Рейтер. Поступово компанія зростала та розвивалася. Сьогодні Reuters — одне з найбільших та найавторитетніших у світі новинних агентств. 

Він зіграв Джеймса Бонда у семи частинах "Бондіани". Зокрема в таких фільмах, як "Восьминіжка", "Людина із золотим пістолетом", "Вигляд на вбивство". Крім того, він був послом доброї волі UNICEF. 14 жовтня 1927 року народився британський актор Роджер Мур.

Цього дня 1926-го у Лондоні вийшла перша книжка про пригоди забудьковатого, неуважного, але надзвичайно оптимістичного ведмедика Вінні Пуха. На її написання британця Алана Мілна надихнув син Крістофер Робін. Хлопчик був у захваті від ведмедиці Вінні Пех, яку одного разу побачив у лондонському зоопарку. На її честь він назвав і свого улюбленого плюшового ведмедика, котрого йому подарував батько на день народження. Інші герої книжки — довірливий П'ятачок, меланхолійний віслюк Іа-Іа та грайливе Тигреня — це також іграшки з колекції сина. Історія про ведмедика викликала шалену зацікавленість у читачів. Вона перекладена кількома десятками мов, а також успішно екранізована. Вінні Пух — один з найпопулярніших та найулюбленіших казкових героїв у світі. 

30 років минуло від прем'єри у США культового фільму "Кримінальне чтиво". Стрічка, що розповідає історію банди злочинців з околиць Лос-Анджелеса, була створена тоді ще режисером-початківцем Квентіном Тарантіно. Сценарій комедії з елементами чорного гумору він написав в Амстердамі. Зйомки тривали 50 днів. Головні ролі виконали Джон Траволта та Ума Турман. Успіх "Кримінального чтива" був неймовірний — "Оскар" і "Пальмова гілка" Каннського фестивалю. Касові збори фільму перевищили 200 мільйонів доларів, а танець у виконанні Уми Турман і Джона Траволти, який знімали 13 годин, став легендарним. 

14 жовтня 1990 року вперше в період відродження нашої країни вшанували українських захисників. Тоді тисячі людей, які тримали в руках червоно-чорні прапори, прийшли вулицями Львова. Зачитана була і присяга воїна Української повстанської армії. Далі був святковий концерт у театрі імені Марії Заньковецької.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір