Як вгамувати гнів — 6 дієвих порад від психологів

У часи надзвичайно стресових умов важливо зрозуміти, що відчувати гнів — це нормально, і його можна приборкати. Фахівці всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?", ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, поділилися 6-ма порадами, як вгамувати гнів, передає "Дім".

Окресліть ваш "гнів" у формі фігури

Намалюйте, який вигляд має ваш гнів. Це може бути щось кумедне або абстрактне. Потім уявіть, як можете "перемогти" цю фігуру, перетворивши її на щось позитивне. Наприклад, на тварину або сонце. Це допоможе зменшити вплив негативних емоцій на ваш стан.

Техніка "свідомого паузування"

Перш ніж реагувати на ситуацію, зробіть свідому паузу. Заплющіть очі, вдихніть, рахуючи до 10 і лише тоді подумайте про свою реакцію. Це допоможе уникнути імпульсивних рішень і відреагувати більш усвідомлено.

Гнівний щоденник

Записуйте ситуації, які викликають у вас гнів. Цей процес допоможе краще усвідомлювати тригери та шукати патерни у своїй поведінці. Після кожного запису намагайтеся знайти один позитивний момент у ситуації, що сталася.

Творчість

Малювання, музика, письмо — ці заняття не лише відволікають від негативних думок, а й допомагають візуалізувати ваші емоції, роблячи їх більш зрозумілими. Коли ми починаємо бачити та відчувати свої емоції на папері чи через музику, вони втрачають свою негативну силу.

Візуалізація емоцій є одним із способів сублімації, який дозволяє прожити ці почуття та вивільнитись від них.

Комунікація

Поговоріть із близькою людиною про те, що вас турбує. Розмова допоможе випустити пару і поглянути на ситуацію з іншого боку.

Спробуйте усмішку

Сміх — один із найкращих способів зняти напругу. Подивиться комедію, почитайте жарти або поділіться веселими моментами з друзями. Сміх допомагає не лише знизити рівень емоційної напруги, а й покращує настрій.

Читайте також: Сімейні проблеми, втрата близьких та ПТСР: з чим найчастіше звертаються чоловіки до Центрів життєстійкості

Прямий ефір