Не забувати рідне коріння: як працює культурна майстерня для українців у Грузії

Учасники проєкту "Коріння" у Тбілісі. Скриншот: kanaldim.tv

В одній з майстерень у Тбілісі українців навчають традиційної української вишивки, ліплення з глини та співу. Усе для того, аби не забувати про особливості рідного краю. Проєкт має назву "Коріння". Його втілила молодіжна організація українців у Грузії "Світанок". Усі подробиці — у матеріалі "Ранку Вдома".

Лічильна гладь, мережки, вирізування та гаптування — це лише мала частина стародавніх українських технік вишивання. Саме їх наші земляки вивчають в одній з майстерень у Тбілісі. Майстерня з вишивки — це частина проєкту під назвою "Коріння". Втілила його у життя молодіжна організація українців у Грузії "Світанок".

"Ми зрозуміли, що нам тут не вистачає класної, якісної української продукції, традиційних виробів, які були б створені руками майстрів. Це наше рідне. Також це можливість показати, якою багатогранною є українська культура. Не та, яку насаджував Радянський Союз, не та, яка якимось чином добрела до Грузії через якісь викривлення, а істинна", — каже голова молодіжної організації українців у Грузії "Світанок" Катерина Козак.

Керівниця майстерні з вишивки у Грузії Аріанна Ельмонд раніше проживала поблизу міста Кам'янське, що на Дніпропетровщині. Вишивкою жінка займається з дитинства. До Грузії жінка потрапила у березні 2022 року і радо приєдналася до проєкту "Коріння". Майстерня з вишивки працює щовівторка. У програмі курсу з української вишивки хрестиком немає жодного шва.

"Вивчаємо лише українські лічильні традиційні шви. В програмі є художня гладь, але база — це дати саме українські надбання, тому тут вивчаємо лише українські техніки. До мене прийшли дівчата і хвалилися тим, що вони вишивали картини хрестиком. Я їм запропонувала навчитися нового. У нас є дуже багато технік. Люди книжки пишуть про ці техніки, тобто наскільки серйозним є наш спадок. Його можна освоювати все життя", — пояснила керівниця майстерні з вишивки у Грузії Аріанна Ельмонд.

Також у Грузії відкрили майстерню аксесуарів. Там навчаються виготовляти з глини та з інших матеріалів автентичні українські прикраси. Зустрічі проходять щосуботи.Щопонеділка відкривається співоча майстерня. Тоді наші українці у рідному колі співають наших пісень. Народних та сучасних.

"Це та частина, куди учасниці приходять релаксувати, для того, щоб поділитися новинами, для того, щоб поспівати. Це завжди такий теж Дуже класний творчий процес, тому що 10-15-20 учасниць приходять і ми починаємо співати, потім виникає діалог, потім обговорюємо якісь новини, що відбувається в Україні, потім якийсь новий твір вчимо, потім якусь музику слухаємо. Це дійсно ось така майстерня, де все закручується та зароджується. Ми досить часто поєднуємо ці три елементи для організації різних заходів, тому що таким чином ми можемо репрезентувати українську культуру тут", — резюмувала Катерина Козак.

Проєкт "Коріння" триватиме до кінця року, тож українці в Грузії ще мають шанс приєднатися. Головна його мета — показати, наскільки українська культура та традиції багатогранні, дослідити їх та зробити популярними. Адже ми, не мов те дерево, підживлюємося з коріння.

Читайте також: Біженці створили у Болгарії "Український вулик"

Прямий ефір