Новітні технології та соцмережі у розвитку регіональних медіа: як минув XIII Медійний конгрес у Львові

Спікери XIII Медійного конгресу у Львові. Скриншот: kanaldim.tv

ХІІІ Конгрес інформаційних сайтів та міських порталів об'єднав у Львові представників незалежних регіональних медіа для обміну досвідом, ідеями та практичними кейсами. Учасники обговорили новітні технології та розвиток соціальних мереж для незалежних регіональних медіа. Більше про подію розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

Новітні технології, стратегії монетизації, розвиток соцмереж — усе це обговорювали представники і представниці незалежних регіональних медіа у Львові наприкінці вересня. Попри виклики воєнного часу, українські регіональні редакції продовжують розвиватися. Своїм досвідом вони ділилися на першому від початку повномасштабної війни Конгресі інформаційних сайтів та міських порталів. 

"Ми щасливі, що вдалося відновити конгрес, бо це єдине місце, де збираються представники незалежних регіональних медіа. Не просто щоб зустрітися, а щоб почути, як, особливо зараз, під час війни, регіональні медіа борються, виживають і адаптуються. Щоб поділитися історіями успіху і невдач, отримати досвід, побачити якусь зірку попереду", — каже директорка асоціації "Незалежні регіональні видавці України" Оксана Бровко

Телеканал "Дім" виступив інформаційним партнером Конгресу інформаційних сайтів і міських порталів. На одній із панельних дискусій керівник диджитал-напряму державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" Вадим Лубчак поділився досвідом роботи за аудиторією за кордоном і розповідав колегам про розвиток диджитал-платформи. 

"Регіональні майданчики, обласні медіа умовної Вінниці, Харківщини, Житомирщини також мають потенційну можливість активніше працювати з українцями за кордоном — інформувати їх та продукувати для них особливий контент. Ця аудиторія для них ще більш комерційно приваблива — перегляди в YouTube за кордоном коштують більше, ніж перегляди в Україні. Медіа, які тут представлені — це медіа, для яких монетизація дуже важлива", — пояснив Вадим Лубчак.

Окрім українських колег, своїм досвідом поділилися і закордонні медіа. Зокрема, до Львова завітала Ранді Огрей — директорка Норвезької асоціації медіабізнесу, яка налічує майже 324 компаній, з них — 172 газети, 21 друкарня, 26 розповсюджувальних компаній, 24 телекомпанії та 13 рекламних груп. Також пані Огрей є однією із засновниць українського медіафонду міжнародної ініціативи "Медіаіндустрія Європи" для підтримки українських журналістів та видавців у час війни. 

"Після повномасштабного вторгнення Росії ми передали шоломи та бронежилети, безпекові речі. Зараз — EcoFlow, комп'ютери, мобільні телефони. Це речі, які необхідні журналістам. Також ми даємо гроші на зарплати, адже це потрібно для кореспондентів, котрі працюють. Ми проводимо тренінги для журналістів", — розповіла Ранді Огрей.

Окрему увагу організатори Конгресу також приділили психологічним тренінгам для регіональних ЗМІ, яким часто доводиться працювати під постійними обстрілами з боку РФ. 

"Багато наших колег виснажені або на межі того. Ми попрацювали в групах. Все це було з почуттям гумору, приємно і корисно. Змінили картинку, поспали без тривог", — поділилась директорка інформаційного агентства "Північ Медіа" Олена Геренко.

Читайте також: Боротися зі страхами через мистецтво: проєкт "ДІМ. Місце сили" ознайомив дітей з магією телебачення

Прямий ефір