Початок конвеєрного виробництва автомобілів, дебют Майкла Джексона та патент на штрих-код — 7 жовтня в історії

Зустрічаємо понеділок, 7 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

7 жовтня 1913 року на заводі Генрі Форда в американському Детройті запустили конвеєрне виробництво автомобілів. Це скоротило час збору автівки з 12 годин до 90 хвилин. Новий спосіб виробництва дозволив випускати величезні партії машин — 1 000 штук на день. Першим серійним автомобілем став Ford Model T, або, як його ласкаво називали американці, "бляшана Ліззі". За 19 років випустили 15 мільйонів автівок.

Цього дня 1971 року вийшов дебютний сингл Майкла Джексона Go to be there. Тоді співаку було 13. Успіх композиції виявився неймовірним. Вона моментально потрапила у найкращі 10 британських і американських чартів. Майкл Джексон П'ятнадцятиразовий володар премії "Ґреммі". Його ім'я занесено до Книги рекордів Гіннеса 25 разів, а у світі продано більш як мільярд дисків з його композиціями. Одні з найвідоміших — Earth Tongue, Billie Jean, They Don't Care About Us.

7 жовтня 2001 року Сполучені Штати Америки розпочали військову операцію в Афганістані під назвою "Нескорена свобода". Головним завданням було повалення режиму талібів і розгром терористичних організацій, передусім Аль-Каїди та її засновника Усами Бен Ладена. Так США відреагували на найбільший за кількістю жертв теракт в історії країни 11 вересня 2001 року у Нью-Йорку. Тоді від рук терористів загинули майже три тисячі людей. Після кількох тижнів бомбардувань військові знищили практично всю авіацію противника й скинули режим талібів. Терориста Усаму Бен Ладена спецзагони США ліквідували у травні 2011 року.

Цього дня 1952 року видали патент на штрих-код. Унікальну річ розробили двоє американських друзів-винахідників Норман Джозеф Вудленд і Бернард Сільвер. Перший лінійний штрих-код базувався на двох технологіях кодування — азбуці Морзе та звукових треках до кінофільмів. Маркували товари чорнилом, яке світилося в ультрафіолетовому світлі. Першим продуктом зі штрих-кодом стала жувальна гумка.

7 жовтня 1991 року тодішній голова Верховної Ради України Леонід Кравчук підписав постанову про затвердження статуту Національного банку України — головної фінансової установи нашої держави. Вже за п'ять років — 1996 року, була запроваджена національна грошова одиниця гривня.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір