"Кожна смерть зменшує мене": серіал про парамедиків покаже реалії військової евакуації

Кадр з вебсеріалу "Кожна смерть зменшує мене". Скриншот: kanaldim.tv

"Кожна смерть зменшує мене" — документальний вебсеріал про роботу парамедиків-добровольців батальйону "Госпітальєри". Це п'ять епізодів про те, що насправді відбувається під час військових евакуацій. Глядачі побачать медикиню Ірину "Чеку" Цибух, яка загинула у травні 2024 року та дізнатися про її роботу на фронті. Про інших героїв серіалу та майбутній документальний фільм дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Парамедикиня Ірина Цибух. Вона — одна з героїнь фільму. Неодноразово рятувала життя бійців. Загинула під час ротації на Харківському напрямку у травні 2024 року. Ірина часто спілкувалася з журналістами, розповідала про роботу медиків на фронті. У серіалі дівчину можна побачити такою, якою її знали ті, з ким вона працювала і кого рятувала.

"Ми побачимо Ірину "Чеку", яка не так давно загинула. На жаль, не так багато я зміг її зняти. Тут у мене є момент побутової розмови, де вона спілкується з людьми, зі своїми колегами. Вона досить цільна особистість, тож вона була такою ж, як і в інтерв'ю",  — розповідає режисер вебсеріалу "Кожна смерть зменшує мене" Сергій Баженов.

На екрані показали п'ять коротких документальних історій. Один з героїв — режисер фільму Сергій Баженов. Він разом з побратимами допомагав пораненим захисникам та встиг це зафіксувати на камеру. Бо хоче показати, що відбувається в самому пеклі — на війні, аби українські та закордонні глядачі відчули, що з кожним загиблим українцем, кожним зруйнованим Росією містом, світ зменшується.

"Якщо брати, наприклад, європейського глядача, то я хотів би, щоб вони усвідомили, що це не просто якась війна. Це війна в Європі. Коли Росія захоплює чи руйнує українське містечко, то знищується частина Європи. Кожна загибель українця свідчить про те, що людство втратило якусь хорошу людину", — додає Сергій Баженов.

У епізодах фільму показана військова евакуація та процес ухвалення рішень в умовах постійної небезпеки. Стрічка дає можливість відчути атмосферу бойових виїздів та побуту парамедиків.

"Усі ці 10 років наші бойові медики рятують поранених, витягають їх із пекла війни й повертають їх до лікарів, додому, туди, де вони отримують допомогу. Це історія про смерті людей, це страшенно болить. Це мають знати й бачити люди, які будуть дивитися цей фільм", — додала бойова медикиня "Госпітальєрів" Ася Прокаєва.

Стрічка "Кожна смерть зменшує мене" матиме продовження, каже продюсерка документального фільму.

"Планується робити це як повнометражний документальний фільм, який потім покажуть на фестивалях. На фестивалях, особливо на документальних, публіка зосереджена на темах, які її хвилюють. Часто відвідувачі таких фестивалів хочуть знати, що  відбувається в країнах, де триває війна. Тут треба знову й знову нагадувати про те, що кожне життя дуже важливе", — резюмувала продюсерка вебсеріалу "Кожна смерть зменшує мене" Інна Ласточкіна.

Тизер майбутнього повнометражного документального фільму покажуть на Варшавському кінофестивалі вже у жовтні цього року.

Читайте також: Займаються евакуацією тварин та допомагають ЗСУ — історія кінологів 

Прямий ефір