В Болграді відбулася українська частина Міжнародного етнографічного кінофестивалю OKO

Кінофест OKO. Фото: okofilmfest.com.ua

В Болграді (Одеська область) з 8 по 15 вересня відбулася українська частина 5-ї едиції Міжнародного етнографічного кінофестивалю OKO. До офлайн програми кінофестивалю увійшли 111 фільмів із 61 країни світу. 50 із цих кінострічок — українські та переважно відображають етнографію сьогодення — події російсько-української війни. Про це "Дому" розповіли організатори заходу.

"Ми з командою розраховували, що українська едиція OKO стане суто регіональною подією для місцевих жителів. Основною нашою метою було показати 111 стрічок офлайн вдома, у Болграді. Однак все вийшло набагато масштабніше і яскравіше, ніж ми планували. Було неймовірно приємно побачити в нашім краї й українських режисерів, і гостей з Болгарії, які змогли приїхати попри всі перепони", — розповіла директорка OKO, режисерка Тетяна Станєва.

Востаннє OKO в Болграді відбувалося у 2021 році, коли технічних можливостей та інфраструктури практично не було. За цей час болградці вибороли грантові кошти, на які створили інклюзивний аудіовізуальний простір в одній з будівель Центру культури і дозвілля Болградської міської ради, в якій, зокрема, відбувалися покази фільмів кінофесту.

"Цього року ми помітили, що найбільшу аудиторію збирали українські фільми, хоча я боялася, що буде навпаки. Я пророкую, що в Болгарії буде те саме, спираючись на минулорічний досвід. Нас там сприймають як український кінофестиваль (хоча з 2024 року ми вже українсько-болгарський), оскільки OKO чи не єдиний, хто привозить сучасне українське кіно. І якщо болгарські глядачі можуть подивитися фільми інших країн в межах інших фестивалів, то українські — лише у нас", — зазначила Тетяна Станєва.

В Болграді мешкає багато українських болгар. Покази фільмів болгарською, тим паче сучасних, стали для них приємною несподіванкою. Як і приїзд болгарського актора Алека Алексієва.

До повномасштабної війни В Болграді проживали близько 15 000 жителів, після 2022 року лишилося близько 10 000.

"Тому ми не очікували переповнені зали щодня. Тим паче, що ми привезли дійсно велику програму, і часом глядачам доводилося обирати, на який фільм піти, коли ті, що їх цікавили, демонструвалися одночасно. Можу сказати, що як для маленького містечка у нас було доволі багато глядачів — іноді до 40 на одному сеансі. Тобто наш фестиваль працює, і працює дуже потужно", — акцентувала директорка кінофесту.

Журі оцінювало стрічки за такими критеріями:

  • кінематографічна якість фільму;
  • історична правдивість, фактологічна точність, вплив або ж ступінь достовірності відтворення історичних подій у стрічках, які на це претендують;
  • естетика фільму;
  • емоційний вплив;
  • заявка на новаторство.

Головну нагороду секції OKO Jury Grand Prize отримав фільм "Маріуполь. Сто ночей" (Mariupol. A Hundred Nights) 2023 року, режисерка — Софія Мельник, Україна/Німеччина

А спеціальними згадками журі відзначило такі фільми:

  • "Нічого особливого" (Nothing Special, 2024 р., реж. Єфрат Берґер, Франція/Ізраїль) — за кінематографічний діалог між жанрами;
  • "Світло світла" (Light of Light, 2023 р. реж. Нерітан Зінксірія, Греція) — за сміливу новизну концепції.

У кожній категорії міжнародної короткометражної програми OKO Global журі також обрало фільми, які варті відзначення спеціальними призами:

  • за найкращий короткометражний нон-фікшн фільм — "Сестри вітру" (Sisters of Wind, 2024, реж. Хулія Каррісо Соланас, Аргентина);
  • за найкращий короткометражний анімаційний фільм — "Наша уніформа" (Our Uniform, 2023, реж. Єґане Могаддам);
  • за найкращий короткометражний ігровий фільм — "Ахерон" (Aqueronte, 2023, реж. Мануель Муньйос Рівас, Іспанія).

Оскільки OKO — фестиваль етнографічного кіно, то журі оцінило фільми з погляду етнографії й нагородило спеціальним призом ще один фільм. Спеціальний приз журі за фільм із найкращою етнографічною репрезентацією отримала стрічка "Все далі й далі" (Further and Further Away, 2022 р., реж. Полен Лі, Камбоджа).

Приз глядацьких симпатій української едиції отримав фільм "Поема для маленьких людей" (A Poem for Little People, 2023 р., реж. Іван Сауткін, Україна/Литва).

На правах партнера та співорганізатора Болградська міська рада також запровадила свою нагороду. Глядацький приз міста Болград для фільма-фаворита в конкурсній програмі "Наше ОКО" отримала "Балада про самозваного лицаря Желязка та вогнедишного дракона Димча" (Ballad of Ferris the Self-appointed Knight and Smokie the Fire Breathing Dragon, 2024 р., реж. Пенко Гелєв, Болгарія).

Організатори вже розпочали підготовку до кінофестивалю OKO в місті Софія (Болгарія), котрий відбудеться з 8 по 15 листопада 2024 року.

Прямий ефір