Ретро від Параджанова, Бертолуччі й Альмодовара — підбірка осінніх фільмів від кінокритика

Кінокритик та автор подкасту "Додивитесь у кіно" Юрій Самусенко щоосені полюбляє передивлюватись серіал "Твін Пікс" (1990) Девіда Лінча. Він також наголошує, що останнім часом зросла популярність на ретрофільми. У "Ранку Вдома" він поділився списком стрічок, які найкраще переглядати саме восени.

"Ретрофільми — це просто фільми, які старші за часом, зняті у 1980-1990 роки. Фільми, з яких починається кінематограф. За ними ми можемо зрозуміти, як працює темпоритм, як розвивається акторська школа певних країн та напрямків. Можна простежити деякі прийоми, які режисери, в тому числі й українські, досі використовують. На мою думку, ретрокіно — це така собі енциклопедія, гайд, завдяки якому ти можеш зрозуміти, як працює кіно", — пояснює Юрій Самусенко. 

Підбірка осінніх фільмів від кінокритика

  • "Колір граната", Сергій Параджанов 

Фільм 1969 року присвячений історії життя вірменського поета Саят-Нови — від дитинства до смерті. "Колір граната" відображає його духовний шлях, мистецькі напрацювання та внутрішні конфлікти. Ця стрічка вплинула на світову попкультуру, зокрема надихнула музичні кліпи Мадонни та Леді Ґаґи, а також отримала високі оцінки критиків та глядачів. У жовтні ця стрічка вийде в обмежений кінопрокат у чотирьох містах України. Глядачі побачать версію, відреставровану кінофондом Мартіна Скорсезе.

  • "Мрійники", Бернардо Бертолуччі

Знятий у 2003 році. Події фільму розгортаються у Парижі 1968 року, де американський студент за обміном опиняється в центрі студентської революції. Хлопець знайомиться з братом та сестрою французами та занурюється в богемне життя. Видання IndieWire включило "Мрійників" у список найсексуальніших фільмів XXI сторіччя. У фільмі також дебютувала володарка премії BAFTA Єва Ґрін ("Казино Рояль", "Дім дивних дітей міс Сапсан").

"Нещодавно в кіно виходили "Суперники" Луки Гуаданініо — фільм про любовний трикутник на тенісному корті. А це прародич "Суперників". Це кіно про трьох підлітків, які перевідкривають для себе і Париж, і себе, і тілесність. Воно досить відверте", — каже Юрій Самусенко.

  • "За що мені це?", Педро Альмодовар

У центрі сюжету цього фільму 1984 року — Ґлорія, чиє життя наповнене ексцентричними персонажами та подіями: один із її неповнолітніх синів спить із дорослими чоловіками, а інший — торгує наркотиками. Вона постійно знаходить пригоди: жорстокий чоловік-таксист, невдячна скупа свекруха, сусідка секс-працівниця, яка платить Ґлорії за те, щоб та розважала клієнтів-ексгібіціоністів. 2025 року "За що мені це?" відзначає 40-ву річницю, a Альмодовар — 75-ту.

Читайте також: Прем'єра фільму "Да Вінчі": розмова з авторами стрічки, присвяченої загиблому воїну Дмитру Коцюбайлу

Прямий ефір