Триватиме до деокупації Криму: цікаві деталі про виставку "скіфського золота" розповіли у Музеї історії України

Виставка "Скарби Криму. Повернення". Скріншот: kanaldim.tv

У Києві в Національному музеї історії України триває виставка "Скарби Криму. Повернення", на ній можна побачити експозицію "скіфського золота", яку повернули з Нідерландів через майже 10 років судових розглядів. Тут представлено 565 предметів із чотирьох кримських музеїв. Виставка діятиме до деокупації Криму, йдеться в сюжеті "Ранку Вдома".

Експозицію "скіфського золота" (перевезеного наприкінці 2023 року з Амстердама, де воно зберігалося після окупації Криму Росією) презентували в Національному музеї історії України ще 4 липня. Але й досі охочі можуть насолодитися експонатами виставки "Скарби Криму. Повернення".

На виставці представлено 565 предметів, які походять з чотирьох кримських музеїв:

  • Бахчисарайського історико-культурного заповідника;
  • Центрального музею Тавриди;
  • Керченського державного історико-культурного заповідника;
  • Херсонеса Таврійського.

"Експонати представляють історію і культуру народів Криму з V століття до нашої ери до VII століття нашої ери, тобто таку 1200-літню історію", — уточнив завідувач відділу Скарбниці Національного музею історії України Юрій Полідович.

На виставці можна побачити елементи обрядів поховання — золоті прикраси, які належали п'ятьом чоловікам, ймовірно, вони були військовими.

"Ці вінки є виразом скорботи та вшанування померлих. Форма листя, які складають вінок, нагадує листя селери. А селеру давні греки вважали рослиною, яка, з одного боку, пов'язана з потойбіччям, з поховальними обрядами, а з іншого боку — вважали дуже життєдайною рослиною, яка дає енергію людині", — пояснив Юрій Полідович.

Кожний експонат демонструє культуру та побут Криму і Причорномор'я. Багато речей належали окремим народам півострова, зокрема гунам, готам, скіфам, сарматам.

Крім золотих предметів у колекції є чимало скульптур, давніх каменів, посуду, мармуру.

На виставці представлена кам'яна скульптура богині, яка в верхній частині є жінкою, а в нижній — пагонами рослин.

"Одна із думок з приводу цієї скульптури, що це богиня Землі. Бо хто дає всю рослинність, дає життя? Богиня Землі, яка всіх нас об'єднує, яка є центром всього життя, і довкола якою все фактично крутиться", — зазначив Юрій Полідович.

"Скіфське золото" — найкоштовніша українська колекція, яку росіянам так і не вдалося привласнити. 2013 року українські артефакти експонувались на міжнародних виставках: спершу в Німеччині, а потім у Нідерландах. У лютому 2014-го Росія окупувала український Крим та почала претендувати на кримські артефакти. Україна боролася за повернення своїх цінностей, і нідерландські суди підтримали Київ.

"З кримськими експонатами вийшла правова колізія. Україна відразу висловила позицію, що ці 565 предметів є предметами неподільного музейного фонду України, є культурним і історичним надбанням саме України, а не конкретних музеїв чи конкретного регіону. І саме тому вони повинні повернутися в Україну. Зрештою, 9 червня 2023 року було остаточне рішення нідерландського суду, що це — частина музейного фонду України, й вона повинна повернутися до України", — розповів Юрій Полідович.

Експонати та артефакти повернули торік. Їх ідентифікували й обстежили. Сьогодні "скіфське золото" вже представлене на виставці, яка триватиме до деокупації українського Криму.

Читайте також:

Прямий ефір