100 років реставраційній майстерні: у Києво-Печерській лаврі відкрили виставку "Відроджений всесвіт"

Виставка "Відроджений всесвіт". Фото: mcip.gov.ua

У Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" відкрили виставку "Відроджений всесвіт", присвячену 100-річчю Реставраційної майстерні при лаврському "Музеї культів та побуту", повідомляє "Дім" з посиланням на пресслужбу Міністерства культури та стратегічних комунікацій.

"Такі ювілейні дати, довкола яких ми об’єднуємося, є гарним приводом обговорити ті виклики, які стоять сьогодні перед реставраційною сферою. Це не лише величезна кількість експонатів, які потребують реставрації, а й необхідність у професійних кадрах. Ці питання є вкрай актуальними, особливо в умовах, коли ворог знищує українську культурну спадщину", — сказав перший заступник міністра Ростислав Карандєєв.

На експозиції представлено понад 100 унікальних мистецьких творів XVI-ХХ століття, відновлених копіткою роботою фахових художників-реставраторів: старовинні українські ікони, хрести, срібне церковне начиння, літургійні тканини та стародруки. Виставка не лише демонструє відновлені предмети, а й акцентує увагу на складності та відповідальності роботи художників-реставраторів, зокрема завдяки фотоматеріалам, які показують послідовність реставраційних процесів.

Перша в Києві професійна майстерня з реставрації музейних предметів була заснована у 1924 році представниками української інтелігенції. Майже всі сучасні київські реставратори мають свої витоки саме звідти. В першу чергу, це реставратори Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". Ця виставка — фактично, звіт їхньої роботи за останні 10 років.

Виставка діятиме з 19 вересня щодня в Будинку намісника Києво-Печерської лаври (корпус №1) з 10:00 до 19:00.

Читайте також: В Українському Домі відкривається ретроспектива одного з найзнаковіших сучасних українських художників

Прямий ефір