Перший конкурс краси, поява Міккі Мауса та відродження Могилянки — 19 вересня в історії

Зустрічаємо четвер, 19 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

19 вересня 1888 року в бельгійському місті Спа відбувся перший конкурс краси. 21 з 350 кандидаток досягли фіналу, де виключно чоловіче журі "оглядало" їх за зачиненими дверима. Переможницею стала 18-річна Берта Сокер із Гваделупи, що отримала приз у 5000 бельгійських франків.

19 вересня 1928 року у Нью-Йорку презентували мультфільм  "Просто божевільний", де вперше з'явився легендарний Міккі Маус. Він був безголосим і мало схожим на відомий сьогодні образ. Завдяки шаленому успіху картини, у тому ж році Міккі Маус став головним героєм "Пароплава Віллі" — першого мультфільму із синхронізованим звуком. 

Наразі у світі лишилось не так багато країн, де у жінок обмежене виборче право, проте обрання органів влади до кінця XIX століття було суто чоловічою справою. Тільки 19 вересня 1893 року Нова Зеландія надала виборче право жінкам та стала першою країною у світі, яка це зробила. Однак це було лише право обирати, а не бути обраною. Балотуватись до парламенту жінки змогли лише від 1919-го. 

Композитор Євген Станкович відзначає свій 82-й день народження. Він є автором шести симфоній та 12 камерних симфоній, опери, п'яти балетів, інструментальних концертів, музики до 100 кінофільмів тощо. Вишукана композиторська техніка — головна особливість творів Станковича, що звучали у концертних залах Канади, Америки, Німеччини, Франції, Іспанії. Третя камерна симфонія українського композитора увійшла в десятку найкращих композицій світу за версією ЮНЕСКО. 

Одній із найпопулярніших письменниць України Оксані Забужко виповнюється 64 роки. Відомою вона стала 1996 року, коли опублікували її книжку "Польові дослідження українського сексу" — перший феміністичний роман новітньої української літератури, як його називали критики. Він був виданий у 20 країнах. Інший твір письменниці "Музей покинутих секретів" увійшов до списку "20 найкращих романів XXI століття" за версією швейцарської газети Tages Anzeiger. Творчість Оксани Забужко — це завжди філігранність українського слова і глибокий зміст. 

19 вересня 1985 року у Мехіко стався землетрус, котрий забрав життя майже 10 000 людей. Основний удар стихійного лиха магнітудою 8,1 припав на центральні та північні райони столиці Мексики. Землетрус мав трагічні наслідки: 412 будівель були зруйновані, 100 000 осіб залишились без даху над головою. 

19 вересня 1991 року вже у незалежній Україні відродили Києво-Могилянську академію, а ще через рік набрали перший потік студентів. Братську школу, з якої почалась історія Могилянки, заснували 1615-го. Тоді киянка Галшка Гулевичівна подарувала навчальному закладу на Подолі у Києві свої маєтки та залишила матеріальний спадок. У різний час в Моглянці навчалися гетьмани Іван Мазепа, Пилип Орлик, Павло Полуботок і філософ Григорій Сковорода.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір