Не тільки для краси: полтавчанка робить автентичні українські хатинки в мініатюрі

Ольга Павлик. Скріншот: kanaldim.tv

Ольга Павлик з Полтавщини відтворює у мініатюрі стародавні українські хати. Її вироби можуть не лише прикрашати інтер'єр, а ще й дарувати світло, бо це будиночки-свічники, йдеться у сюжеті "Ранку Вдома".

Першу свою роботу Ольга Павлик виготовила близько трьох років тому. Спершу майстриня робила звичайні підсвічники, згодом — у формі української печі. Вони їй так сподобались, що зупинитися вже не могла.

"Я зрозуміла, що пічки мало, можна ще рогач чи кочергу зробити. Потім вже цього було замало — потрібна ще якась їжа. Почала робити короваї, хлібини, вареники, сало", — розповіла Ольга.

Зараз вона виготовляє не просто свічники, а цілу композицію. Є старовинна українська хата з двором, а там домашні тварини та квіти.

"Є тут і віз з гарбузами. Є курник. Мінігрядка. На подвір'ї — качки, порося. А також дрова, сіно, інструменти, вулики з бджолами", — перелічила Ольга.

Усі роботи майстрині надзвичайно деталізовані. Якщо двір, то він буде такий, як і в давнину. А всередині хатинки є все те, чим користувалися наші предки. Ольга намагається зробити свої мініатюри не лише деталізованими, а й автентичними.

"Раніше я, можливо, не так в історію вникала. А зараз більше розглядаю старі фотографії, вивчаю, як раніше люди жили, що в їхніх будинках було. Також уточнюю назви предметів, що як називається", — розповіла майстриня.

Більшість фігурок Ольга не кріпить, тому ними можна гратись і переоблаштовувати хатинку на свій смак. Це дуже до вподоби діткам.

А ще композицію можна використовувати як свічник. Потрібно тільки запалити свічку або спеціальні пахощі, і дим буде виходити з труби грубки.

Свої мініхатинки Ольга виготовляє з холодної порцеляни, потім розмальовує. Зізнається, поки її товар купують лише на батьківщині. Але жінка мріє, аби у кожного нашого співвітчизника, хай де він зараз, був свій невеликий старовинний будиночок з пічкою.

Читайте також: Майстриня з Житомирщини виготовляє унікальні ляльки-мотанки

Прямий ефір