Перша "Червона рута" та День працівників аварійно-рятувальних служб — 17 вересня в історії

Зустрічаємо вівторок, 17 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

17 вересня 1864-го у Вінниці народився класик української літератури Михайло Коцюбинський. Подейкуючи у 12 років хлопець закохався і, щоб вразити дівчину, почав багато читати. Вже у 20 років він написав перший твір.

Справжній успіх прийшов до нього після 45 років з виходом повісті "Тіні забутих предків". Легендарний твір Коцюбинський написав на відпочинку в селі Криворівня Івано-Франківської області. Повість успішно екранізував Сергій Параджанов. Серед інших відомих творів письменника — новела "Інтермеццо" і повість "Фата Моргана".

Цього дня, у 1939 році, Радянський Союз, використовуючи привід нібито захисту українського й білоруського населення, вдерся на територію тодішньої Польщі, яка на той час вже потерпала від нападу німецьких нацистів. Це була реалізація таємного радянсько-німецького пакту Молотова — Ріббентропа, у якому йшлося про розподіл території Польщі, до складу якої тоді входила західна Україна.

Таким чином, 17 вересня 1939 року Радянський Союз вступив у Другу світову війну на боці нацистського Третього Рейху. Вже до кінця вересня обидва тоталітарних режими придушили будь-які прояви опору в Польщі й розділили її між собою.

35 років тому у Чернівцях стартував перший фестиваль української сучасної пісні "Червона рута". Його провели на стадіоні "Буковина". Головною метою фестивалю була популяризація української музики та виконавців. Радянська влада щосили намагалася зірвати захід, проте зробити це так і не вдалося. За вісім днів фестивалю на сцену вийшли понад 500 артистів з України, Канади, Аргентини, США, Польщі, тодішніх Югославії та Чехословаччини.

На Чернівецькій арені українська музика звучала з новою силою, майоріли синьо-жовті прапори й вирували овації. Першим володарем Гран-прі фестивалю "Червона рута" став вітчизняний бард Василь Жданкін. Він несподівано для всіх виконав заборонений на той час національний гімн "Ще не вмерла Україна".

Тисячі врятованих життів. Таким є результат щоденної роботи рятувальників від початку повномасштабної російської агресії. 17 вересня в Україні відзначають День працівників усіх аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань. День мужніх і сміливих людей, які в екстремальних умовах рятують життя інших.

Серед їхніх сьогоднішніх завдань, зокрема, ліквідація наслідків російських обстрілів, гасіння пожеж, розбір завалів, розмінування українських територій. Спочатку повномасштабної російської агресії загинув щонайменше 91 працівник ДСНС. Понад 300 отримали поранення.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір