Зникнення Георгія Гонгадзе та ратифікація угоди про асоціацію України з ЄС — 16 вересня в історії

Зустрічаємо понеділок, 16 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Сьогодні Міжнародний день збереження озонового шару. Дата присвячена дню підписання Монреальського протоколу 1987 року, угоди з охорони довкілля. Його було підписано з метою обмежити виробництво низки речовин, що вважаються причиною виснаження озону, який захищає людство від ультрафіолету. Учасниками Монреальського протоколу є практично усі країни світу, зокрема, Україна.

24 роки тому зник український журналіст Георгій Гонгадзе. Його обезголовлене тіло було знайдене через півтора місяця в лісі поблизу Таращі, що на Київщині. Розслідування встановило, Гонгадзе вбили співробітники міліції. Замовники досі не покарані. Журналіст був відомий своїми виступами проти влади. Завзято боровся за правду і справедливість, проти тиску на українські ЗМІ. Заснував інтернет-видання "Українська правда", де публікував власні дописи щодо політичного життя в країні. Георгію Гонгадзе посмертно надали звання Героя України.

16 вересня 1998 року в Парижі відбулася прем'єра легендарного франко-канадського мюзиклу Notre-Dame de Paris. В основі яскравого театрального дійства — історичний роман Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері". Композитор мюзиклу — Ріккардо Коччарте, автор лібрето — Люк Пламондон. Мюзикл потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найуспішніший за перший рік показів.

10 років тому Верховна Рада України та Європейський парламент синхронно ратифікували угоду про асоціацію з ЄС. Це рішення підтримали 355 депутатів Верховної Ради та 535 європарламентарів. Згодом Україна передала до депозитарію ратифікаційні грамоти. Відтак всі внутрішньодержавні процедури були завершені. Угода про асоціацію з ЄС стала найбільшим міжнародно-правовим документом за всю історію незалежної України.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір