Київський академічний театр ляльок показуватиме вистави з жестовим супроводом

Київський академічний театр ляльок. Фото: akadempuppet.kiev.ua

Київський академічний театр ляльок на постійній основі вводить у репертуар вистави, адаптовані для глядачів з порушеннями слуху. Такі покази відбуватися щонайменше раз на місяць, повідомляє "Дім" з посиланням на Укрінформ.

Вистави, перекладені жестовою мовою, зможуть дивитися всі глядачі. 

"Зважаючи на успіх попередніх спроб і на існуючий запит, в театрі прийняли рішення про те, щоб адаптувати більше різноманітних вистав і зробити інклюзивні покази регулярними. Наразі одна інклюзивна вистава відбудеться 21 вересня, іще одна в жовтні – дата і вистава узгоджуються з перекладачами", — зазначили в театрі.

Супровід вистав жестовою мовою здійснює завідувачка центру української жестової мови (ЦУЖМ) Тетяна Журкова. 

На сайті і в соціальних мережах театру такі вистави будуть відмічати спеціальною позначкою. Наразі жестовою мовою супроводжуються в основному вистави, що граються на так званому чорному кабінеті, тобто такі, де видно лише ляльку, а не актора, тож неможливо стежити за мімікою героїв.

"Діти обожнюють наш театр, і для нас важливо, щоб якомога більше маленьких глядачів отримали доступ до розваг і мистецтва. Ми працюємо над підвищенням доступності одразу в різних напрямах. Адаптували вистави для осіб з порушення слуху, додаємо позначки і написи для зручності людей з порушеннями зору, співробітники глядацької служби проходять спеціальні курси", — розповів директор та художній керівник театру Ігор Гулий.

21 вересня у Київському академічному театрі ляльок відбудеться показ вистави "Івасик-Телесик" із супроводом жестовою мовою.

Нагадаємо, що у березні 2024 року телеканал "Дім" запустив YouTube-канал з контентом жестовою мовою. Він став першим каналом в українському сегменті YouTube, на якому представлено телевізійний та безпековий контент виключно в перекладі жестовою мовою. Це розширює безбар'єрний простір і можливості людей з порушеннями слуху в доступі до інформації та культурного життя, зокрема спрощує пошук якісного українського інклюзивного телеконтенту.

Прямий ефір