Проєкт "Читанка Незалежності" — відродження традицій родини Косачів 

Аліна Качоровська. Скриншот: kanaldim.tv

Проєкт "Читанка Незалежності" від музею Лесі Українки відроджує традиції легендарної родини Косачів. На гостей події чекали розмови про літературу, історію з відомими українцями, а також частування за давніми рецептами сім'ї. Детальніше про цю важливі події дивіться у "Ранку Вдома".

Проєкт "Читанка Незалежності" від музею Лесі Українки відроджує традиції легендарної родини Косачів. Молодь родини Косачів мала амбітну ідею — створити найкращі умови для розвитку культури та літератури. Інтелектуальна еліта, зібрана навколо своїх ідей, об'єдналася в гурток із дірковою назвою "Плеяда".

"Об'єднання "Плеяда", молодь, яка збиралась, вона мала на меті розвиток української літератури до європейських канонів. Вони прагнули підняти українську літературу на рівень західноєвропейської, найпопулярнішої, найпотужнішої. Леся Українка, на той час вона юна дівчина, практично розкриває плани розвитку літератури. Вона окреслює коло авторів, яких необхідно перекладати й таким чином інтегрувати в український літературний процес", — пояснює директорка Музею видатних діячів української культури Ольга Гураль.

Саме книжки впливають на формування національної ідентичності та світогляду, а також цінностей, стверджують організатори панельної дискусії "Читанка Незалежності". Мета заходу — розвивати традицію Косачів. Під час зустрічі учасники ділились своїми читацькими вподобаннями. Деякі твори, кажуть учасники дискусії, повертають в дитинство. Ось, наприклад, книга Анастасії Левкової "За перекопом є земля".

"Це просто книга для душі. Тут описуються події, які збігаються з моїм життєвим шляхом. Тобто, практично, я повернулася в дитинство, в підлітковий вік. Крим, Бахчисарай. Взагалі, любов, з якою тут описаний Крим, і вплетена кримськотатарська мова в оригіналі — це просто щось космічне", — резюмувала дизайнерка одягу та взуття Аліна Качоровська.

Книги, написані під час повномасштабної війни, розповідають про сьогодення. На сторінках читачі знайомляться з волонтерами, добровольцями, професійними військовими, як і в реальності. Бо в цих книжках описується життя мільйонів українців, які живуть в умовах війни.

Читайте також: Фотографка з Донецька розповідає про війну в Україні всьому світу

Прямий ефір