Як допомогти дитині адаптуватися у школі — поради батькам

Почався новий навчальний рік. Хтось із дітей пішов у перший клас, хтось перейшов у нову школу, хтось повернувся додому з-за кордону, багатьом доведеться знов звикати до офлайн-навчання. Усім їм потрібен час та зусилля, щоб адаптуватися до шкільного режиму. Міністерство охорони здоров'я України підготувало поради для батьків, щоб полегшити підготовку дитини до школи, передає "Дім".

  • Навички самообслуговування. Дізнайтеся, який у школі туалет, у разі потреби навчіть ним користуватися. Першачкам важливо допомогти опанувати навичками самообслуговування: як самим переодягатися, ходити в туалет тощо.
  • Безпека дорогою. Згадайте або вивчіть дорогу до школи, намалюйте/роздрукуйте мапу, пройдіться цим шляхом разом із дитиною кілька разів.
  • Перекус без стресу. Домовтеся, чим ви будете снідати, що покладете в ланчбокс. Потренуйтеся вдома відкривати-закривати ланчбокс, пляшку для води, щоб ви були впевнені, що дитині це під силу. З маленькими дітьми можна пограти в шкільний перекус — діставати їжу, користуватися серветками, складати залишки назад, щоб вони не розсипалися в рюкзаку.
  • Толерантне спілкування. Якщо клас інклюзивний, розкажіть дитині, як коректно поводитися з однокласниками з інвалідністю чи труднощами розвитку. Поясніть, що всі люди різні і що "несхожий" не означає "поганий". Поговоріть із дитиною про булінг (цькування) та поясніть, що якщо таке відбувається поряд із нею або стосовно неї, обов'язково потрібно розповісти про це батькам та іншим дорослим.

Читайте також: Серйозна проблема, яку не можна ігнорувати: засновниця #stop_sexтинг розповіла про виклики соцмереж та безпеку дітей

Прямий ефір