Реабілітаційний проєкт "До біса гравітацію!" реалізовують благодійники у Києві — дайвінг для військових

Дайвінг для ветеранів. Скриншот: kanaldim.tv

Професійні дайвери ініціювали реабілітаційний проєкт для військових та ветеранів "До біса гравітацію!". Така активність допомагає впоратися з емоційними та психологічними труднощами. Охочих займатися дайвінгом дуже багато. Про етапи підготовки та занурення дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Ініціаторкою благодійного реабілітаційного проєкту стала дайверка з понад 20-річним досвідом Анна Ярошенко. Жінка народилася в Криму, тож свої перші дайверські навички здобула саме там.  

"Я знаю, що дайвінг може допомогти не тільки фізично, а й психологічно. Під водою гравітація працює інакше. Навіть якщо в людини немає кінцівки, то під час занурення він чи вона відчуває невагомість. Це дозволяє почуватися повноцінною, спроможною та сильною людиною", — пояснила керівниця проєкту "До біса гравітацію!" Анна Ярошенко.

Згодом Анна навчалась у столичному університеті культури, а після окупації Криму зрозуміла, що дороги додому наразі немає, тож почала будувати життя у столиці. Спершу працювала інструкторкою з дайвінгу, згодом стала керівницею клубу, розвивала бізнес і допомагала людям. 

"Я тренувалася в Києві в басейні, ми їздили, подорожували всім світом. Одного разу працювала з людьми з інвалідністю, у яких були спінальні травми. Після такого досвіду я зрозуміла, що це дуже класно допомагає", — пояснила дайверка.

Коли почалась повномасштабна війна, Анна була на дев'ятому місяці вагітності. Рятуючи себе та дитину, жінка виїхала, а частина команди її клубу стала на захист країни. Коли росіяни відступили від столиці, Анна повернулася додому і була впевнена, що її дайверський досвід буде корисний. 

Тоді виникла ідея організувати для воїнів реабілітацію дайвінгом, навчати та проводити час разом, аби допомогти їм впоратися з емоційними та психологічними труднощами. Згодом волонтерка налагодила зв'язок з патронатною службою "Азова". Охочих займатися дайвінгом побільшало. Проєкт "До біса гравітацію!" став масштабним. 

"Зараз близько 25 хлопців систематично займаються дайвінгом. У нас є три етапи нашої підготовки. Спочатку ми працюємо в басейні. Там повністю інклюзивний басейн. Можна на кріслі колісному під'їхати прямо до води. Сам басейн досить мілкий, в людський зріст. Ми там починаємо знайомитися з дайвінгом, підбираємо спорядження, трошки тренуємося, пробуємо деякі навички відточити. Практикуємо деякі вправи для того, щоб хлопці відчули себе комфортно у воді", — каже Анна Ярошенко. 

Наступний етап тренування триває у глибокому басейні, а далі — у відкриті водойми. Здебільшого пірнають у кар'єрах неподалік столиці. Після занурення хлопці влаштовують пікнік, діляться враженнями та спілкуються на болючі теми, які зрозуміють тільки побратими. 

Анна Ярошенко разом з однодумцями продовжуватиме проєкт "До біса гравітацію!" Також жінка створила благодійний фонд та мріє відвести хлопців у дайвінг-експедицію за кордон.

Читайте також: Ініціатива "Плече побратима": ветерани проходять реабілітацію в парку екстремальних розваг

Прямий ефір