Треба величезна кількість праці, щоб примножити цей дар від бога, — співачка Наталя Половинка

Наталя Половинка. Скриншот: kanaldim.tv

Заслужена артистка України Наталя Половинка розповіла у програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім" про свою місію відроджувати українську традицію співу у Львівському муніципальному театральному, художньо-дослідницькому та освітньому центрі "Слово і голос", засновницею і очільницею якого вона є.

"Ми в Україні ніби всі вийшли з пісні і всі знаємо, що це таке. Хоча тепер співаємо набагато менше. Вважаю, що Україна вся має співати — це наш природній дар, дар цієї землі. Я з дитинства знала, що спів — це те, без чого я не можу жити, і попри те, я все життя вчуся. Тому що ти можеш мати дар, але не проявити його, що роблять 99,9% людей. Якщо він є, то чому б не ляскати ним об стіни чи не продавати, якщо він добре продається?", — каже співачка та акторка.

Світлана Леонтьєва та Наталя Половинка. Скриншот: kanaldim.tv

За словами Наталі Половинка, спів — це божий дар, який треба у собі виявити та примножувати протягом решти життя.

"Якось один із моїх вчителів режисер Сергій Ковалевич запитав: "А ти розумієш, що ти — співачка?". Ото відкрив Америку, подумала я. Я ще з дитинства знала, що не можу не співати. Але насправді "співачка" — це ще треба зрозуміти. Цей дар треба побачити, виявити і примножити. Це дар від бога. Треба величезна кількість праці, щоб примножити його. З одного боку, співачка — це покликання, з іншого — велика праця", — пояснила вона.

У віці 40 років з Наталею Половинкою стався переломний момент, коли вона усвідомила, що спів — це певна форма служіння, а відродження цієї традиції має стати її місією.

"Те, що це місія, я зрозуміла досить пізно. Мабуть, після 40 років. Стався перелом, коли я усвідомила, що дуже багато всього красивого, про що колись мріяла, я вже не буду робити. На те був час до 40 років, а зараз я повинна робити це. І це теж певний ритуал і служіння", — додала вона.

Наталя Половинка — українська співачка, акторка театру та кіно, режисерка, викладачка. Лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка (2006) та заслужена артистка України (2020). Створила оригінальну методологію роботи з голосом. Вела майстерні голосу та співу в Колумбійському, Пенсильванському, Єльському університетах (США), Уельському університеті (Велика Британія), викладала в студії "Ательє" Міжнародного інституту Єжи Ґротовського (Польща).

У 2010 році Наталія Половинка створила та очолила Львівський муніципальний театральний, художньо-дослідницький та освітній центр "Слово і голос".

Військова драма грузинського режисера Зази Буадзе "Мати Апостолів" (2020), у якій Наталя Половинка зіграла головну роль, вже отримала понад 90 світових нагород на міжнародних кінофестивалях. 15 з них — перемоги у номінації за найкращу жіночу роль.

Одружена з народним артистом України Олегом Цьоною. Має доньку Ганну та онуку Софію.

Читайте також

Прямий ефір