Виставка "Слов'янська легенда" — українські мотиви, закодовані в гобеленах та батиках

Робота Лесі Майданець. Скриншот: kanaldim.tv

Нещодавно у Вишгородському історичному музеї відбулася виставка гобеленів і батиків "Слов'янська легенда" української художниці Лесі Майданець. Джерелом натхнення для майстрині стало Трипілля та мистецтво Київської Русі. На виставці були представлені 20 оригінальних полотен різних років, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

На виставці були представлені 20 оригінальних полотен різних років, які з легкістю поєднуються між собою та складають цілісну композицію. 

"У своїй творчості я часто звертаюся до християнської тематики. В мене є  два варіанти "Тайної вечері". Одна горизонтальна, друга вертикальна. Художній твір демонструє унікальне поєднання кольорів та відтінків. Кожен колір має свій характер. Тут зелений, синій, червоний. Тобто вони всі різноколірні. Німби теж підсвічують різними кольорами. Ромби, наприклад, підкреслюють таку орнаментальність. Тут замкнута композиція", — каже художниця Леся Майданець.

Мисткиня народилась у родині відомих діячів культури. Її дідусь Олександр Саєнко та мама Ніна Саєнко — відомі діячі мистецтва та культури. Тож малювання майбутня художниця захоплювалась з дитинства. Згодом закінчила Львівську академію мистецтв.  

Художниця приділяє особливу увагу древнім символам, знакам та орнаментам, які народжувались на українській землі. Кожна робота неповторна, насичена духом часу. 

Експозицію доповнювали наукові видання про мистецтвао династії Саєнків. Творчість родини, зокрема і Лесі Майданець, була представлена в 15 країнах світу, де мала великий успіх та визнання.

Читайте також: Красиве, незвичне та шалене: як "Дика квіткарня" на Хрещатику створює унікальні букети з фермерських квітів

Прямий ефір