Перший 3D-будинок в Україні звели благодійники для сім'ї загиблого воїна

3D-будинок. Скриншот: kanaldim.tv

В Україні побудували перший 3D-будинок. Мешкатиме у цьому сучасному та стильному будинку родина воїна, який віддав своє життя за наше майбутнє. Команда "Ранку Вдома" познайомилася з його сім'єю та тими, хто розробив та створив цю затишну оселю.

Ярослав і Наталія разом з двома доньками почали будувати свій дім ще у 2018 році. У 2020-му будівництво було завершено. Родина відсвяткувала новосілля, але будинок простояв всього два роки. 24 лютого 2022 року Російська армія увірвалася в Україну, а місто Ірпінь, в якому жила родина, одним з перших потрапило під удар окупаційної армії.

Можливості евакуюватися з міста, яке постійно перебувало під обстрілами на початку березня, вже не було. Ярослав разом з доньками був змушений залишитись вдома. Чоловік заховав дітей у підвалі, а сам почав координувати удари нашої артилерії по ворожих колонах.

Згодом Ярославу все ж вдалося евакуюватися з Ірпеня разом з доньками. Нещодавно власноруч побудований будинок влучила російська ракета.

"Це залишок від нашого будинку, що був зруйнований. Ми залишили на пам'ять фрагмент будиночка", — розповіла Наталя.

Майже одразу Ярослав підписав контракт із ЗСУ і пішов захищати країну. Чоловік героїчно загинув в перший рік війни під час оборони міста Бахмут. Ярослав так і не встиг реалізувати свою мрію відбудувати зруйнований будинок.

На допомогу родині героя прийшла команда благодійного фонду "Обійми нації", яка разом з інноваційною будівельною компанією 3D U2 та понад сотнею партнерів надрукувала для родини новий сучасний дім.

"Півтора року тому у мене з'явилося бажання надрукувати будинок. Я дізналася про те, що є новітня технологія в Україні нарешті. Тому що для світу це не новітня технологія, а саме для України вона нова. Я дізналася, що українська компанія створила першу генерацію 3D-принтера, і в них вже були перші спроби надрукувати якусь споруду. Коли в мене з'явилася ідея надрукувати благодійний будинок, реалізувати його, Я залучила їх як партнерів для того, щоб надрукувати  цей будинок", — пояснює CEO & Founder 3D UTU, керівниця БФ "Обійми нації" Ірина Фурман.

На зведення стін за новітньою 3D-технологією пішло 58 годин роботи принтера. Так шар за шаром український будівельний 3D-принтер буквально на очах побудував перший в Україні будинок за цією технологією.

"Ми дуже швидко друкуємо. Ми залучаємо надзвичайно маленьку кількість людей під час друку, оскільки по факту під час друку потрібен один оператор і два помічники. Коли ми друкуємо наш будинок, ми друкуємо паралельно відразу інтер'єр та екстер'єр. Гляньте на ці красиві стіни. Ви коли подивитесь, це саме той варіант стін, коли ми від самого початку друкували. Зараз ми пофарбували їх", — продовжує Ірина Фурман.

3D-будинок, побудований зі спеціальної цементно-піщаної суміші, дешевий та енергоощадний матеріал.

"Нас некоректно порівнювати із, наприклад, деревом чи сіп-панелями. Ми інші. Чому? Тому що ми про капітальне будівництво. Можливо, нас варто порівняти трішечки з газоблоком та з цеглою. Але, якщо ми говоримо про газоблоки, то якість нашого матеріалу міцніша, краща. Можливо, ми не настільки міцні, як цегла станом на зараз, але наша суміш в процесі удосконалення. Ми працюємо над тим, щоб міцність самої суміші була більшою", — додає засновниця компанії.

У першому в Україні 3D-будинку є все необхідне для життя сучасної родини. Команда будівельної компанії також врахувала ризики війни та зробила в одній зі спалень безпековий простір.

"Це просто звичайна спальня. Однак приміщення має інший функціонал. Це приміщення проходить, як приміщення подвійного значення. Бо в одну із порожнин стін, ми залили важкий бетон. Вона сформована взагалі по принципу мамади. У нас є безпекове вікно ліцензійне, яке отримало ліцензія на те, що воно саме що уберігає від певних осколкових хвиль, і наші стіни, які дозволяють також бути в повній безпеці. Плюс у нас перекриття монолітне, що також створює по своїй природі таку монолітну капсулу", — каже Ірина Фурман.

Станом на зараз 3D-будинок повністю збудований, а родина Наталі вже вдруге відсвяткувала новосілля.

"Досі не віриться, хочеться ще раз все спробувати на дотик. Це все наче картинка, наче не насправді. Вистачає всього — ліжка, великі простори, як ви бачили, в кімнатах, кухня. Це, взагалі, мрія любої господині за цим столом буде збиратися кожен день наша вся сім'я. Взимку будемо біля каміна. Всі кажуть, навіть мер сказав в інтерв'ю був, що Ярослав нам допомагав всім і тепер він спокійний за своїх дівчаток. Як казала донька: "Тато там постарався, щоб ми пожили ще". Ми про таке й не мріяли", — резюмувала дружина героя Наталя.

Зараз команда благодійного фонду "Обійми нації" працює над тим, щоб і надалі розширювати свою благодійну ініціативу і закликає до співпраці інвесторів та меценатів. Також вони впевнені, що новітня технологія 3D-друку буде корисною у післявоєнній відбудові України.

"Один принтер за рік може надрукувати 5 700 метрів квадратних, каже Ірина Фурман. Ця технологія допоможе швидко, надійно, в першу чергу, якісно і довговічно відбудувати нове майбутнє. Засновниця компанії, що винайшла перший в Україні 3D-принтер для будівництва, програмне забезпечення та власний слайсер для нього, стверджує, що нам потрібно створювати краще майбутнє, в якому нам захочеться жити.

Читайте також: Адаптація до війни — поради психологів, як навчитися жити тут і зараз

Прямий ефір