День народження Фердинанда Порше та операція "Удар в пустелі" — 3 вересня в історії 

Зустрічаємо вівторок, 3 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Дитиною він працював у механічному цеху свого батька, а коли виріс, заснував успішну автобудівну компанію Porsche. Її головна спеціалізація — спортивні машини та автомобілі класу люкс. 3 вересня 1875 року народився видатний німецький інженер Фердинанд Порше. 

Цього дня 1973 року у центрі Києва відкрили пам'ятник Лесі Українці. Бронзова постать заввишки 5 метрів, а її авторка — Галина Кальченко. Скульпторці вдалося зобразити Лесю Українку вольовою, сильною духом і водночас ніжною та жіночною. 

28 років тому США завдали ракетних ударів по Іраку. Операція мала назву "Удар у пустелі" і була відповіддю на порушення Іраком резолюції ООН, яка забороняла вести бойові дії на Курдській території. Бомбардування тривали два дні. 

3 вересня 2002 року Генеральна прокуратура України визнала, що обезголовлене тіло, знайдене в лісі поблизу Таращі на Київщині, належало Георгію Гонгадзе. Журналіст зник 16 вересня 2000 року. 

Цього дня 2005 року збірна України з футболу вперше в історії завоювала перепустку на Чемпіонат світу. У відбірному матчі на мундіаль синьо-жовті зіграли в нічию з Грузією 1:1. Грузини зрівняли рахунок на передостанній хвилині, поставивши під сумнів, пряме попадання українців до фінальної частини Чемпіонату світу в Німеччині. 

Проте нічийний результат в іншій грі групи між командами Данії та Туреччини достроково гарантував збірній України омріяне місце. На турнірі підопічні Олега Блохіна дійшли до чвертьфіналу, і наразі це найбільше досягнення в історії національної футбольної команди України. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір