Акт про капітуляцію Японії у Другій світовій війні та День міста Одеса — 2 вересня в історії

Зустрічаємо понеділок, 2 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

2 вересня, народився той, хто змусив мільйони людей на планеті замислитись про ілюзію реальності. Це не фізик, це актор Кіану Рівз. Вічно молодому Нео з Матриці та харизматичному Джону Віку сьогодні на секундочку 60 років. Вигляд він має неймовірний. Після початку повномасштабного вторгнення ми часто бачили світлини Кіану з українським прапором.

Сьогодні в Одесі святкують День міста. 2 вересня 1794 року розпочались будівельні роботи у порту тодішнього Хаджибея. Перша згадка про місто датується 1415 роком. Розбудова міста бере свій початок від XIX століття, коли його очільником став французький військовий Еммануель де Рішельє. За легендою, він прагнув зробити Одесу красивішою за Париж. Сьогодні Потьомкінські сходи, Шахський палац і, звісно, Одеський театр опери та балету — одні з головних пам'яток мальовничого міста на березі моря.

Цього дня 1831 року вийшла друком перша частина "Вечорів на хуторі поблизу Диканьки". Автором циклу з чотирьох повістей про українські традиції та народні вірування став тоді ще 22-річний письменник Микола Гоголь. Читачі були у захваті, і вже за рік вийшла друга частина книжки. Повісті зі збірки "Вечори на хуторі поблизу Диканьки" стали літературною основою багатьох театральних п'єс та екранізацій.

2 вересня 1945 року в Токійській бухті на борту американського лінкора "Міссурі" був підписаний історичний Акт про капітуляцію Японії у Другій світовій війні. Церемонія підписання тривала 20 хвилин. Визнати беззастережну поразку Японці погодилися після ядерних бомбардувань Хіросіми та Нагасакі американськими літаками. Акт про капітуляцію Японії поклав кінець Другій світовій війні, яка тривала шість років і один день.

Голлівудська актриса Сальма Хайєк відзначає день народження. Їй сьогодні 58. Кар'єра уродженки Мексики розпочалась у 80-ті з театральних ролей. Потім були зйомки у таких фільмах, як "Відчайдушний" з Антоніо Бандерасом, "Від заходу до світанку" з Квентіном Тарантіно, "Дикий-дикий Вест" з Віллом Смітом. Наразі за плечима Хайєк понад 30 фільмів. Крім того, вона стала першою мексиканською акторкою, котру номінували на премію "Оскар" за найкращу жіночу роль.

Грошовій одиниці гривні сьогодні 28 років. Цього дня 1996 року в Україні розпочалась грошова реформа, яка передбачала цілковите вилучення купонокарбованців і введення в обіг національної валюти. Тривала вона два тижні до 16 вересня. Відтоді єдиним законним платіжним засобом на території України стала гривня.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір