МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ нагадали про важливість вакцинації напередодні навчального року

Важливість вакцинації. Ілюстрація: facebook.com/moz.ukr

Тисячі українських дітей повертаються до очного навчання. По всій країні у садочках та школах обладнали укриття, а в областях, де цього вимагає безпекова ситуація, — навчання буде віддаленим. Школа та колективи, в яких навчаються діти, мають бути безпечним середовищем для всіх учасників навчального процесу, тож Міністерство охорони здоров'я спільно з Міністерство освіти і науки, ЮНІСЕФ та Всесвітньою організацією охорони здоров'я нагадують, що перед навчанням потрібно подбати про медичні огляди дитини, а також перевірити її вакцинальний статус, передає "Дім".

Для зручності батьків 2024 року затвердили єдину форму медичної довідки №086/о. Її видає сімейний лікар для зарахування дитини до закладів освіти всіх рівнів, тож відтепер немає потреби проходити огляд у декількох лікарів і гаяти час у чергах. Лише у разі виявлення проблем зі здоров'ям сімейний лікар направить дитину до лікаря-спеціаліста. Обов'язково перед садочком та школою дитину оглядає лікар-стоматолог. 

Перед школою діти мають отримати усі щеплення за віком, передбачені Національним календарем профілактичних щеплень. У 6 років (вік, з якого діти вже можуть вступати до школи) у дитини мають бути: 

  • 2 дози вакцини проти кору, паротиту, краснухи (завершений курс щеплень);
  • 3 дози вакцини проти гепатиту B (завершений курс щеплень);
  • 1 доза вакцини проти туберкульозу (завершений курс щеплень);
  • 4 дози вакцини проти кашлюку (завершений курс щеплень);
  • 5 доз вакцини проти правця та дифтерії;
  • 5 доз вакцини проти поліомієліту;
  • 3 дози вакцини проти хіб-інфекції (завершений курс щеплень).

Якщо якісь зі щеплень пропущені, необхідно звернутися до педіатра — він огляне дитину та роз'яснить, як і коли їх можна надолужити. Якщо зв'язок із лікарем втрачений через війну, зверніться  до найближчого закладу охорони здоров'я, що надає первинну медичну допомогу. 

Результати медичних обстежень є чинними впродовж року з дати його проходження.

Читайте також:

Прямий ефір