День народження Лариси Кадочникової та передача Україні "Ноосфери" — 30 серпня в історії 

Зустрічаємо п'ятницю, 30 серпня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

30 серпня 1901 року британський інженер Губерт Бут отримав патент на електричний порохотяг. Своє ноу-хау він назвав "Ферчала Біллі". Все тому, що пристрій працював на бензині й був доволі гучним. Сама ж чистка відбувалася за допомогою 30-метрового шланга, який протягували крізь вікно з вулиці. 

Він любив Україну, її мову та мистецтво. Писав по 5-7 усмішок за день, видав 13 книжок сатири та гумору, 8 книжок для дітей. Його творчість — це передусім дотепність і влучність. 30 серпня 1922 року народився один з найпопулярніших українських поетів-гумористів Павло Глазовий.  

Легенді українського кіно та театру Ларисі Кадочниковій — 87 років. Шалену популярність їй приніс культовий фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". На головну роль Марічки її затвердили миттєво. Вже 60 років Кадочникова — актриса Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки. 

День народження святкує й голлівудська актриса Кемерон Діас. Їй сьогодні виповнюється 52 роки. Популярність до неї прийшла у 21, одразу ж після кінодебюту у фільмі "Маска". Тоді Діас виконала роль незрівнянної Тіни Карлайл. Утім, сама актриса найкращою своєю роллю, а їх у неї десятки, вважає таємничу кишенькову злодійку зі стрічки Мартіна Скорсезе "Банди Нью-Йорка". 

30 серпня 2021 року у Данському порту міста Фредеріксхавн Україні передали науково-дослідне судно "Ноосфера". Його наша країна придбала у Великої Британії для антарктичної станції "Академік Вернадський". "Ноосфера" стала першим вітчизняним судном, обладнаним сучасною системою динамічного позиціонування. Криголам може рухатися крізь шар криги товщиною до 4 метрів і працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір