У Києві відкрили виставку робіт Івана Марчука, за якими полюють в усьому світі

Виставка робіт Івана Марчука. Скриншот: kanaldim.tv

У музеї Києва працює виставка легендарного українського художника Івана Марчука. За 88 років життя він написав 15 величезних циклів та створює нові. Виставка "Іван Марчук. Космічна містерія життя" — це можливість побачити на власні очі роботи, за якими полюють в усьому світі, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

"Шевченкіана", "Цвітіння", "Голос моєї душі" — це назви лише трьох циклів робіт одного з найвідоміших українських художників. За 88 років життя Іван Марчук написав 15 величезних циклів, продовжує працювати й зараз.

Унікальна можливість побачити більшість робіт Івана Марчука в одному місці з'явилася у киян. Команда Музею історії Києва влаштувала масштабну виставку, присвячену творчості великого художника — "Іван Марчук. Космічна містерія життя".

"Тут представлені всі 15 циклів. Деякі з них вже завершені, а деякі продовжуються. Можна прослідкувати, як змінювалася творчість. Ми можемо бачити, зокрема, відчувати, наскільки важливим є сьогодні цей скарб, який ми всі маємо з вами в особистості митця. Ми сподіваємося, що нам вдалося через цю експозицію показати весь доробок, який включає дуже різноманітні роботи. Для нас було важливо показати їм тільки живопис. Ми показали різнобарв'я та різноманіття маестро. Він вніс дуже велику лепту у розвиток сучасного всесвітнього мистецтва",  — розповіла генеральна директорка Музею історії Києва Діан Попова.

Команда музею працювала над виставкою майже пів року. За цей час їм вдалося зробити неможливе — знайти та зібрати в одному місці роботи, які знаходяться в семи різних музеях та приватних колекціях.

"Насамперед ми визначились з тим, що систематизуємо все те, що напрацював Іван Марчук. Ми зібрали близько 180 робіт. Ми співпрацювали та брали картини із семи музеїв. Так само ми співпрацювали із майже 20 приватними колекціонерами. Зібрали, на мою думку, дуже вдалу ретроспективу, де показано абсолютно всі цикли й абсолютно всі напрацювання Івана Марчука. Тут зібрані як картини, так і особисті речі, і всі каталоги, які видавалися із 1977 року",  — пояснив співкуратор виставки Микола Петриченко.

За своє життя Іван Марчук встиг попрацювати в Америці та Австралії. Частина його робіт залишилась у приватних колекціонерів за океаном. Щоб показати їх відвідувачам виставки, команда музею розробила окрему інтерактивну частину виставки.

"На цій виставці ми намагалися зібрати абсолютно всі цикли. Деякі знаходяться дуже далеко. Тож ми створили невеличкі інсталяції, які могли б показати недосяжні нам зараз цикли робіт Івана Марчука. За допомогою проєктора ми відтворили ті роботи, які знаходяться в приватних колекціях", — додав Микола Петриченко.

На відкритті виставки робіт Івана Марчука зібрались сотні шанувальників його творчості, але сам художник, на жаль, не зміг приїхати. Тому поціновувачів таланту митця привітала донька Івана Марчука, відома скрипалька Богдана Півненко.

"Я вважаю, що сьогодні свято для всіх киян та гостей міста.  Виставки Івана Марчука — це величезна подія для всіх любителів мистецтва. Його роботи привертають увагу публіки. Я завжди пишалась своїм батьком. Дуже рада, що така подія, відбулася. Попри те, що зараз батько у Відні, вдома його люблять та пам'ятають", — резюмувала донька Івана Марчука Богдана Півненко.

Відвідати найбільш масштабну виставку робіт Івана Марчука та відкрити для себе нові цикли робіт художника можна щодня з середи до неділі. Виставка "Іван Марчук. Космічна містерія життя" триватиме до 29 вересня.

Читайте також: Пейзаж Івана Марчука "Зійшов місяць над Дніпром" продали за рекордні 300 000 доларів

Прямий ефір