Як вплинуть вибори у США на економіку України  — пояснення інвесторки

Юлія Баткалова. Скриншот: kanaldim.tv

Як вибори у США можуть вплинути на світову економіку, чи торкнуться ці зміни України та як убезпечити свої заощадження. Деталі дізнавайтеся у "Ранку Вдома" від нашої постійної експертки, інвесторки Юлії Баткалової.

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський.

— 5 листопада 2024 року мають відбутися вибори в Сполучених Штатах Америки. Скажи, будь ласка, як вони можуть вплинути на економіку Сполучених Штатів?

— Треба розуміти, що політика та економіка пов'язані між собою у будь-якій країні світу. Від зміни керівної партії та президента, як правило, змінюється вектор економічної діяльності та розвитку країни. 5 листопада 2024 року ми чекаємо результатів першого туру виборів у США. Це важливо для всього світу. Адже економіка Америки є найпотужнішою світовою економікою.

Як все розвиватиметься надалі залежить, в тому числі й від того, хто переможе на виборах. Різні партії пропонують абсолютно різні варіанти розвитку.

— Спробуймо спрогнозувати найкращий та найгірший сценарії розвитку економіки США у найближчий рік після виборів.

— Розпочнімо з найгіршого сценарію. Тобто зараз ми вже відчуваємо, що інфляція в Штатах сповільнюється. Це хороший показник. В найгіршому варіанті, якщо оберуть не правильний вектор розвитку економічної діяльності країни, інфляція почне збільшуватися.

— Що це означає?

— Це означає, що подорожчають товари, послуги, кредити. Це все впливає на рівень безробіття в країні. Великі компанії скорочують свої штати. Починають це робити з тих людей, які працевлаштовані, але є резидентами інших країн. Потім переходять на звільнення резидентів своєї країни.

Тобто фактично ось цей весь маховик може привести дійсно до рецесії в США, тобто спаду економічної діяльності. Це негативно вплине на економіку різних країн. Це найгірший сценарій.

Найкращий сценарій — це зниження інфляційного відсотка щокварталу, щомісяця та впродовж року. Ще один важливий момент — зниження рівня безробіття. Тоді ми будемо спати спокійно, рецесії в США не буде, економіка України також буде більш-менш стабільною.

— Хотілося б поговорити про українців та допомогу Україні. Чого нам очікувати після цих виборів?

— Дійсно, це дуже важливий момент, бо наша економіка, на превеликий жаль, не може впоратись з сучасними викликами. Більша частина допомоги, яка приходить від США та інших країн розподіляється в першу чергу на військові потреби. Зокрема, на оборонний сектор та армію. Треба розуміти, що є фінансова підтримка та військова допомога. Це різні статті. Рішення щодо допомоги нашій країні ухвалюватиме нове керівництво США.

— Чи є якась порада, як українцям підготуватися до складних сценаріїв?

— Українцям варто подбати про фінансові резерви. Жити так, як раніше за схемою "від зарплати до зарплати", тепер не можна. Розумію, що рівень доходу різний, але 10% від доходу варто відкладати, як фінансовий резерв. Ми бачимо, як зростають ціни та курс долара, тож у разі кризи ми маємо прогодувати сім'ю. Якщо доведеться виїжджати, на це теж треба кошти.

Українці, які працюють в закордонних компаніях, повинні розуміти, що може бути така хвиля звільнень. До цього теж треба готуватись. В резерві мати, як мінімум, три середньомісячні доходи. Бажано в іноземній валюті, тому що гривня знецінюється, та в ліквідних інструментах.

Валютний рахунок та трохи валюти біля себе. Це може бути депозитарій, тобто банківська комірка, куди ми просто фізично поклали іноземну валюту. Щось таке, звідки ми швидко зможемо забрати гроші.

Читайте також: Рецесія у США: інвесторка порадила українцям інструменти, які дозволять пережити кризу

Прямий ефір