Одна з найбільших трагедій в історії світових авіашоу та початок боротьби за расове рівноправ'я у США — 28 серпня в історії

Зустрічаємо середу, 28 серпня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Сьогодні 275-та річниця від дня народження видатного німецького письменника Йоганна Гетте. Передусім уродженець міста Франкфурт-на-Майні, відомий як автор трагедії "Фауст". Цю книжку, яку вважають шедевром не лише німецької, а й світової літератури, Гетте писав майже 60 років.

Цього дня 1985 року українського поета Василя Стуса відправили до карцеру. Так його покарали за те, що читаючи книжку в камері, він сперся ліктем на нари. Щоправда, порушенням режиму це не було, тому Стус, котрий віддано боровся за незалежність України, виступав проти тоталітарної радянської системи та був одним з найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, оголосив голодування. Вже за тиждень, за невідомих обставин, помер у таборі суворого режиму в Пермському краї. Йому було 47 років. Офіційна причина смерті – зупинка серця. Та що насправді трапилося з Василем Стусом невідомо.

28 серпня 1988 року сталася одна з найбільших трагедій в історії світових авіашоу. Катастрофа на базі військово-повітряних сил США "Рамштайн" у Німеччині. Тоді майже 30 тисяч людей зібралися, аби подивитись виконання фігур вищого пілотажу. Утім, під час виступу три літаки зіткнулись. Внаслідок авіакатастрофи 70 людей загинуло, 16 з них діти. Сотні глядачів були травмовані. Причина аварії помилка пілота одного з літаків. Після трагедії авіашоу в країні були заборонені протягом трьох років. Також розробили суворіші правила безпеки під час проведення таких подій.

"Я маю мрію, що мої четверо дітей житимуть у країні, де про них судитимуть не за кольором шкіри, а за рисами їхнього характеру", — промовив активіст та борець за громадянські права Мартін Лютер Кінг-молодший 28 серпня 1963 року.

Це відбулось на сходах меморіалу Лінкольна в американській столиці під час маршу на Вашингтон однієї з найгучніших публічних акцій проти расизму. Промову Кінга, яка стала не тільки символом боротьби за расове рівноправ'я у США, а й однією з ключових віх новітньої американської історії слухали понад 200 000 маніфестантів. Протягом наступних років в країні ухвалили федеральні закони, що забезпечили права афроамериканців.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір