Киянка створила студію мозаїки, щоб допомогти цивільним та військовим — проєкт "Цілісно"

Тетяна Родькіна. Скриншот: kanaldim.tv

24-річна киянка Тетяна Родькіна — засновниця студії мозаїки "Цілісно". Вона проводить воркшопи з одного з найстаріших мистецтв, аби впоратися з тривогою під час війни. Усю свою творчість Тетяна зараз спрямовує на підтримку захисників: розігрує мозаїки за донати, проводить благодійні воркшопи, присвячує воїнам панно. Детальніше дізнавайтеся у "Ранку Вдома".

Киянка Тетяна Родькіна вправно працює лобзиком. За його допомогою  вирізає з дерева основи під мозаїки. Один з найдавніших видів мистецтва 24-річна киянка почала опановувати у 15 років. Дівчина збиралася на гурток з кераміки, але помилилася дверима.

"Тоді я потрапила в студію мозаїки. Загалом мене вразила дуже атмосфера, яка була в студії. Це було максимально дружне і комфортне середовище. Пізніше вразила сама мозаїка, як техніка, яка допомагає жити, справлятися зі реальністю", — пригадує засновниця студії мозаїки "Цілісно" Тетяна Родькіна. 

Згодом, за допомогою цієї техніки, Тетяна стала допомагати людям впоратися з тривогою під час війни. Дівчина відкрила студію мозаїки "Цілісно", в якій проводить майстер-класи. Викладаючи дрібненькі шматочки кераміки у мальовниче панно, люди заспокоюються.

"Дуже боялась, було страшно, що не потягну фінансово. Думала, що людям не цікава мозаїка, тим паче під час війни. Втім, влітку 2022 року я почала винаймати приміщення та навчати охочих займатися мозаїкою. Водночас я постійно проводила благодійні воркшопи, всі гроші з яких спрямовувались на певний підрозділ або підрозділ мого тата, моїх друзів", — зізналася Тетяна Родькіна.

Про батька Тетяна говорить небагато. Каже лише, що він захищав Україну на найгарячіших ділянках фронту. Усю свою творчість Тетяна зараз спрямовує на підтримку українських захисників, розігрує мозаїки за донати, проводить благодійні воркшопи, присвячує військовим свої роботи.

Мисткиня виготовила кілька тисяч маленьких деталей, з яких виклала Львівську оперу, Чернівецький університет, церкву з Харкова, Дніпровські вежі, Батьківщину Матір, та Ластівчине гніздо з Криму. Руки, що тримають небо, — це і є образ протиповітряної оборони.

"Це колаборація з фондом "Повернись живим" та "Новою поштою". Ці роботи створювали близько 18 днів. Треба брати до уваги, багато людей цього не розуміють. Кожен модуль мозаїки зроблений вручну. Це кожна маленька частинка мозаїки. Поки його зробиш, то можна накачати руки та ноги. Безперечно, це досвід. Я завжди мріяла працювати на нашу пропаганду, тому що, мені здається, її не вистачає", — додає мисткиня.

До своєї роботи Тетяна Родькіна підходить дуже екологічно. Усі деталі для мозаїк – це фактично сміття.

"Це тарілки радянські, надщерблені, надбиті, з яких зробили ось такі модулі. Синенький та зелений – це скляні пляшки від пива. Мені дуже подобається цей відтінок, він виглядає дуже живим, насиченим. Мені часто, до речі, віддають бій, кераміку для того, щоб у нього з'явилось нове життя", — резюмує засновниця студії мозаїки "Цілісно" Тетяна Родькіна. 

У перервах між майстер-класами у студії Тетяна встигає друкувати на 3D-принтері запчастини для дронових скидів. Мріє про зарядну станцію, щоб не зупиняти роботу під час знеструмлень. Дівчина хоче допомагати більше, аби бути вартою тих, хто на передовій захищає її цивільне життя.

Читайте також: Програма з вітрильного яхтингу для ветеранок та дружин захисників — безплатна реабілітація у Києві

Прямий ефір