Знімки про війну трьох українських фотографок зібрали у виставці "Її очима"

Виставка "Її очима". Скриншот: kanaldim.tv

"Її очима" — це виставка трьох українських фотографок, яка нещодавно проходила в Києві. Тепер експозиція поїде до США, аби розповісти американцям про війну в Україні. Яким побачили виставку українці, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома". 

Кожного дня вони перебувають поруч з військовими, волонтерами, лікарями й документують війну в реальному часі. Саме світлини трьох українських фотографок стали основою нової фотовиставки "Її очима".

"Це роботи трьох фотографок, трьох жінок, які мають абсолютно різний бекграунд, різний статус, різну професію. Це роботи Анастасії Вербової, яка зараз є керівником пресслужби батальйону "Вовки Да Вінчі", також Іви Сіваш та Василини Врублевської. Взагалі сама фотографія — це такий мистецький медіум, який зараз на піку. Те, що в нас залишиться, це ці зафіксовані кадри. Якщо ми цього не будемо робити, не будемо фіксувати, не будемо показувати, в нас може не залишитись пам'яті, а це буде величезною проблемою", — розповіла кураторка виставки "Її очима" Ірина Бойко.

Ідея показати війну очима жінок належить українській меценатці Ользі Санден. Вона понад 10 років вона живе у США, а свій новий проєкт вирішила презентувати в Україні. Попри повномасштабну війну сама приїхала на його відкриття.

"Я хотіла показати саме жінок. В українській армії служить 70 000 жінок. Це важливо. Те, як вони бачать цю війну, це по-іншому, ніж так, як бачать її чоловіки. Їх роль важлива. Я хотіла, щоб саме жінки показали, як вони бачать війну на передовій. Тому жінки, тому її очима", — пояснила меценатка, організаторка виставки Ольга Санден.

До фотовиставки увійшли понад 20 світлин, що були зроблені за два роки повномасштабної війни.

"Власне, всі фотографії, які тут представлені, створені після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Те, що їх об'єднує – це призма сприйняття. Ми тут можемо побачити фотографії із лінії фронту, із реабілітаційного центру. На цих фотографіях є і військові, і цивільні, але вони всі ніби вихоплюють світло із пітьми війни. Тому що жінки дуже стійкі у своєму бажанні захистити життя. Вони завжди про життя", — резюмувала кураторка виставки "Її очима" Ірина Бойко.

За два тижні виставки подивитись на роботи українських фотографок прийшли сотні киян і гостей столиці. Виставка "Її очима" вже завершила свою роботу у столиці. Наразі організатори працюють над презентацією експозиції у Нью-Йорку. За океаном зможуть побачити війну очима українських жінок уже в жовтні.

Читайте також: Тімоті Снайдер та Марк Гемілл оголосили збір на 30 роботів-розміновувачів для України

Прямий ефір