Початок золотої лихоманки та день народження Коко Шанель — 19 серпня в історії

Зустрічаємо понеділок, 19 серпня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

19 серпня 1848 року світ охопила золота лихоманка. Цьому передувала сенсаційна публікація у газеті New York Herald про те, що у Каліфорнії виявлено золото. Новина швидко поширилась світом. Люди з різних куточків планети залишили свої роботи й приїхали шукати дорогоцінний метал. За кілька років масової лихоманки було видобуто 4 000 тонн золота. За цей час містечко Сан-Франциско виросло до великого поселення, а по всій Каліфорнії побудували дороги, школи й церкви. Також створили систему законів та уряд, після чого Каліфорнія увійшла до складу США. Її досі називають "Золотим Штатом".

Сьогодні виповнюється 141 рік від дня народження легендарної модельєрки та однієї з найвпливовіших жінок XX століття Коко Шанель. Вона народилась у французькому містечку Сомюр. Шлях освіт моди розпочала 1910 року, коли відкрила перший магазин у Парижі. Кар'єра Шанель стартувала зі створення капелюшків для європейських аристократок. Маленька чорна сукня, сумка Chanel 2.55, твідові костюми й, звісно, аромат Chanel №5 — культові творіння француженки. До речі, 5 — улюблене число дизайнерки. Всі свої колекції вона випускала 5 числа 5 місяця.

19 серпня 1943 року в Канаді була підписана Квебекська угода. Таємна англо-американська домовленість передбачала, зокрема, співпрацю між країнами у створенні атомної бомби. Вже за два роки зброю масового ураження випробували вперше у світі.

Цього дня 1989 року Парафія Святих Петра й Павла у Львові вийшла з-під юрисдикції Московського патріархату. Водночас стала першою у тодішній Українській Радянській Соціалістичній Республіці, яка приєдналася до УАПЦ. Це стало початком відновлення нашої помісної церкви як автокефальної.

Рік тому російські військові здійснили авіаудар по Чернігову. Ракета поцілила в обласний музично-драматичний театр. На момент терористичного акту в закладі проходила виставка дронів "Люті пташки". В наслідок атаки загинуло семеро людей, серед яких шестирічна дівчинка. Понад сто людей отримали поранення.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір