Заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла звільнили з полону — зустріч та перші емоції

Наріман Джелял з сім'єю. Скриншот: kanaldim.tv

Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял на волі! Його вдалося повернути в Україну разом зі ще дев'ятьма цивільними. Російська окупаційна влада засудила чоловіка до 17 років в'язниці. Його звинуватили у нібито підриві газопроводу в Сімферопольському районі та сфабрикували справу про тероризм. Перші емоцій Нарімана Джеляла після повернення дивіться у "Ранку Вдома".

Заступник голови Меджлісу Наріман Джелял на волі. Його вдалося повернути в Україну разом ще з дев'ятьма цивільними людьми.

"Таке тихе щастя, спокій від того, що я нарешті вдома. Я просто дякую Богові й всім тим людям, які долучилися до нашого повернення. Я жодного дня не втрачав надії на те, що колись це закінчиться. Хоча внутрішньо я був готовий витримати весь цей несправедливий термін", — зізнався перший заступник голови Меджлісу, колишній полонений Наріман Джелял.

Нарімана Джеляла російська окупаційна влада засудила до 17 років в'язниці. Його та ще двох братів Ахтемових звинуватили у нібито підриві газопроводу у Сімферопольському районі та сфабрикували справу про тероризм. Насправді це стало помстою окупантів за участь Джеляла у Кримській платформі у 2021 році.

"Він був заарештований після повернення з Криму, де брав участь у Кримській платформі. Активну участь брав. Він на 90% був впевнений, що після повернення до Криму його заарештують. Цей чоловік все ж вирішив виконати свій громадянський обов'язок. Висловлюю щиру вдячність президенту та його команді за повернення українців додому. Я знаю, яку вони роботу зробили й будуть продовжувати це робити", — заявив лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.

Під час окупації українського півострова Росією Наріман Джелял залишився жити в Криму. Перший заступник голови Меджлісу критикував владу загарбників за переслідування кримських татар. Він постійно ходив на судилища, аби підтримати земляків. Джелял відмовився виїжджати з Криму навіть коли Росія оголосила Меджліс екстремістською організацією і їздив до Києва, коли це було небезпечно. Врешті-решт окупанти його арештували.

Спочатку Джелял перебував у СІЗО №1 у Сімферополі, але найжорстокіше до нього ставились в другому ізоляторі. Там утримували й наших військовополонених, яких захопили вже під час великої війни. Згодом Росія відправила кримця відбувати термін до Сибіру.

"Найголовніше для нас було знати те, що Україна продовжує боротися за власну свободу, незалежність. Ця надія, цей спротив, він надихав нас також не піддаватися на будь-які провокації, які там були", — додав Наріман Джелял.

Всі три роки полону родина Нарімана Джеляла залишалася жити в тимчасово окупованому Криму. Коли стало відомо, що кримського татарина вдалося повернути в Україну, дружина разом з чотирма дітьми вирушила в дорогу.

"Коли стало відомо, що батька повернули в Україну, мама подзвонила нам. Ми саме були у таборі. Тоді разом з нами раділи всі, хто був поруч. Це радість не лише для нас. Це свято для всього кримськотатарського народу", — зізналася донька Нарімана Аділє Джелял.

Дружина Нарімана Джеляла Левіза розповідає, що до Києва родина добиралася чотири доби.

"Щастя таке не досить повноцінне, тому що ми три роки прожили у Криму разом із жінками та з родинами тих політв'язнів, які зараз знаходяться у тюрмах. Мрію, що всі вони так само будуть на волі", — резюмувала дружина колишнього полоненого Левізе Джелял.

Наріман Джелял — перший кримський татарин, якого за останні п'ять років вдалося повернути в Україну. Це результат роботи великої команди, яка працювала щодня.

"У нас не було жодної зустрічі з президентом, щоб ми не говорили про обмін політв'язнів. Пан Джемілєв максимально використовував свої комунікації з лідерами, і ми в Меджлісі під час прийому делегацій завжди починали й завершували цими розмовами. Рустем Умеров, делегат Курултаю кримськотатарського народу, нині вже міністра оборони України долучався до всіх процесів, пов'язаних зі звільненням військовополонених, заручників, політв'язнів", — додав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Зараз Наріман Джелял намагається більше часу приділити родині, бо Росія вкрала у нього три роки сімейного щастя.

Читайте також: Кримськотатарський прапор-рекордсмен "засвітився" над окупованим Кримом

Прямий ефір