Ініціатива "Плече побратима": ветерани проходять реабілітацію в парку екстремальних розваг

Реабілітація на воді. Скриншот: kanaldim.tv

Завдяки волонтерським організаціям та небайдужим бізнесам ветерани, військові та їхні родини проходять безплатну реабілітацію на воді. Ідея ініціативи "Плече побратима" належить засновнику екстрим-парку X-Park Юрію Зозулі. Парк допомагає захисникам із 2014 року. Детально про те, як проходить відновлення, дізнавайтеся у "Ранку Вдома".

Завдяки волонтерським організаціям та небайдужим бізнесам, ветерани, чинні військові та їхні родини проходять безплатну реабілітацію на воді. Ідея ініціативи "Плече побратима" належить засновнику екстрим парку X-PARK Юрію Зозулі. З початку свого існування у 2012 році парк запустив десятки соціальних проєктів, а з 2014-го долучився допомагати захисникам.

"Тоді не було стільки поранених військових. Ми займалися хлопцями, які в залежності заходять, наркотичний чи алкогольний. Ми їх намагалися долучити до спорту, до активного образу життя. З 2016 року пішов просто вал хлопців, які мають вади, які вони отримували на фронті", — пригадує засновник X-PARK, ініціатор проєкту "Плече побратима" Юрій Зозуля.

Відтоді основним напрямком роботи стала підтримка ветеранів та військових. Нині, каже Юрій, реабілітації потребують тисячі воїнів. Заручившись підтримкою громадських організацій, волонтерська допомога 4.5.0, "Центр підтримки "Атлант" та інших волонтерських організацій запустили проєкт "Плече побратима".

"Лайтове, активне дозвілля — це сапи, це петанк, це волейбол, це баскетбол. Втім, основне — це пікнік. Ми збираємо ветеранів і вони варять уху та спілкуються", — додає Юрій Зозуля.

Щодня волонтери збирають групи охочих захисників в реабілітаційних центрах Києва та області й привозять на активний відпочинок в X-PARK. Військові, які вподобали такий вид реабілітації, приїжджають вже самостійно.

Сеанс реабілітація на воді триває три години. Тут захисники мають можливість опанувати сапбординг, каякінг, вейксерфінг і вейкбордінг. У супроводі волонтерів та у колі побратимів хлопці відпочивають від окопів та стін лікарень. Також вони отримують психологічну підтримку фахівців.

"Ми працювали ще минулого літа з хлопцями з психіатричного відділення, з гострими формами ПТСР. Це військові з контузіями. Коли вони виїжджають на воду, то проходять певний вид реабілітації. Після цього психіатри стверджують, що такі пацієнти швидше одужують. Скорочується період медикаментозного лікування. Це дуже добре допомагає. Нам психологам такий вид реабілітації допомагає налагодити контакт з військовими. Це сприяє переходу у площину психологічної роботи", — каже керівник ГО "Центр підтримки Атлант" Андрій Омельченко.

22-річний волинянин Павло Гурський розпочав службу в січні 2023 року. Хлопець командував мінометним розрахунком на Запорізькому напрямку. Йому вдалося вистояти не один місяць важких боїв. У 2024 році він отримав важкі поранення, через які втратив обидві ноги.

"Видно нас засікли й прилетів мінометний снаряд. З хлопцями все добре. Всі оскільки на мене пішли. Ліву ногу я втратив одразу. Кістку перебило. Добре, що поряд були хлопці. Сам би я не вижив", — розповідає ветеран Павло Гурський.

Зараз воїн проходить реабілітацію і вже не вперше приїжджає покататися на каяку.

"Кожного вівторка я приїжджаю. Точніше нас збирають та привозять сюди. Тут все добре продумано. Це відриває від буденності", — провадить ветеран.

Олександр спробував сапбордінг та каякінг вперше в житті. "Пінгвін", такий позивний у чоловіка, несе службу з 2014 року.

"Навчався в Чернігівському міському авіаційному ліцеї з 2012 по 2014 рік. Після закінчення пішов в Збройні Сили України. Підписав контракт коли мені було лише 17 років. Зараз я на лікуванні. Сюди мене запросили волонтери. Я задоволений", — зізнався військовослужбовець Олександр.

Окрім впровадження реабілітаційного проєкту на воді, волонтери влаштовують табори для дітей родин військових та проводять змагання з адаптивних видів спорту.

Також цікаво: Як волонтери з центру "Атлант" допомагають воїнам на фронті та в тилу

Прямий ефір